Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under torsdagen meddelades det att batterijätten PTL, Shanghai Putailai New Energy Technology, ska etablera sig i Torsboda. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Kinesiskt batteriföretag satsar i Torsboda i Timrå – 1 900 nya jobb skapas

Uppdaterad
Publicerad

Under en presskonferens på torsdagen bekräftades att kinesiska batteribolaget PTL ska investera närmare 14 miljarder kronor i grön energi i en jätteanläggning i Torsboda i Timrå. Runt 1 900 jobb skapas vid fabriken som ska stå helt klar om några år.

– Torsboda blir navet för Europas gröna batteriindustri, sa Timrås kommunalråd Stefan Dalin (S) när nyheten presenterats.

Huvudinriktningen för PTL, eller Shanghai Putailai New Energy Technology, är anodtillverkning. Anodmaterial är huvudkomponenter i batterier, och är enklare beskrivet elektroder där en yttre ström går in i komponent.

Nu bygger PTL Europas största anläggning för produktion av anodmaterial i Torsboda industrial park. Det blir företagets första anläggning utanför Asien. Kring årsskiftet 2025/2026 ska den stå helt klar.

Tanken är att det kinesiska företaget bland annat ska fungera som underleverantör till Northvolt, en annan batterijätte som var aktuell för etablering av verksamhet just i Torsboda förra året men som i stället valde Göteborg.

Koppling till Northvolt

”Investeringen i Sverige sker i hård konkurrens med andra länder och kommer att stärka Sveriges arbete med den gröna omställningen och kommer att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig batteriindustri”, skriver Business Sweden i ett pressmeddelande.

Representanter från den kinesiska batterijätten var på hemligt besök i Sundsvall och Timrå redan förra sommaren, då planerna på etableringen börjat smidas. Något som Sundsvalls Tidning kunnat berätta om.

Även kommunstyrelsernas ordföranden i Sundsvall, Timrå och Härnösand – Nikas Säwén, Stefan Dalin och Andreas Sjölander, alla S-märkta – fanns på plats vid presskonferensen i Timrå under torsdagen. Alla tre höll var sitt kort tal och det var förstås idel glada miner.

– Det här är en dag jag alltid kommer att minnas, sa Andreas Sjölander bland annat vid sitt tal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.