IVA-läkare i Örnsköldsvik kräver svar om beredskapen i regionen: ”Jag vill veta vad som finns i lager”

Uppdaterad
Publicerad

På intensiven i Örnsköldsvik finns ett basförråd med utrustning, som överläkaren Annika Nilsson visar oss. Men vid en långvarig kris behöver försörjningen av material till sjukvården vara större.

Nu vill hon veta hur regionens beredskap förbättrats – två år efter pandemins intåg.

– Vad finns på hyllan och hur mycket? 

Beredskapen inför en pandemi var bristfällig i regionen. Det saknades skyddsutrusning och läkemedel, precis som på många andra håll. Nu undrar läkaren och medicinskt ledningsansvarig för operation och intensivvård i Örnsköldsvik vad regionen lärt sig inför kommande kriser.

– Det är ganska tydligt reglerat i lagen att regionen ska stå för beredskapen i fredstid och det har vi fortfarande i alla fall.

Coronaviruset i Västernorrland

Litar du på att det finns ett lager med skyddsutrustning och läkemedel?

– Absolut inte. Det är jättelätt att få mig att lita på någon. Jag behöver inte vet VAR det finns men jag vill veta vad som finns och i vilken mängd.

Fråga utan svar

Annika Nilsson säger att hon flera gånger ställt frågan ”vad som finns på hyllan”, utan att få svar av regionledningen.

– Vi har själva utökat det vi kan och vi har fått tydliga instruktioner att vi inte ska bygga lager. Möjligen öka med tio procent. Det innebär att vi kan operera två veckor och två dagar jämfört med två veckor förut.

Flera brister kvarstår

Och hon menar att flera brister som framkommit under pandemin inte är åtgärdade.

I coronakommissionens enkät till landets intensivvårdsavdelningar som vi tittat närmare på i samarbete med Uppdrag Granskning, lyfter IVA-avdelningarna i vår region flera problem:

• brist på skyddsutrustning

• brist på läkemedel

• brist på personal

• lokaler ej ändamålsenliga

– Jag vet att personalfrågan inte är bättre, jag vet att lokalerna inte är bättre och jag tror inte att det finns något lager. Två år senare. Jag hoppas att jag har fel, säger Annika Nilsson.

Här kan du höra vad regionrådet Glenn Nordlund (S) svarar.

SÅ SÄGER LAGEN

Lagen om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (2006:544)

Bestämmelserna i lagen syftar till att kommuner och regioner ska minska sårbarheten i sin verksamhet och ha en god förmåga att hantera krissituationer i fred. Kommuner och regioner ska därigenom också uppnå en grundläggande förmåga till civilt försvar.

Med extraordinär händelse avses i denna lag en sådan händelse som avviker från det normala, innebär en allvarlig störning eller överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner och kräver skyndsamma insatser av en kommun eller en region.

Kommuner och regioner ska analysera vilka extraordinära händelser i fredstid som kan inträffa i kommunen respektive regionen och hur dessa händelser kan påverka den egna verksamheten. Resultatet av arbetet ska värderas och sammanställas i en risk- och sårbarhetsanalys.

Kommuner och regioner ska vidare, med beaktande av risk- och sårbarhetsanalysen, för varje ny mandatperiod fastställa en plan för hur de ska hantera extraordinära händelser.

källa: Sveriges riksdag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet