Kraftiga åtstramningar i Sundsvalls kommun

Publicerad

Sundsvalls kommun befinner sig i ett bekymmersamt ekonomiskt läge. Nu uppmanas förvaltningarna hålla hårt i pengarna under året.

Informationen och uppmaningen om att alla inköp ska motiveras har gått ut i alla förvaltningar och ska nå alla anställda.

– Det är inget köpstopp men man ska pröva varje inköp om det är verksamhetskritiskt eller nödvändigt och är det inte det, ska man avstå, säger Åsa Bellander, kommundirektör.

Kommundirektören i Sundsvall, Åsa Bellander. Foto: SVT

Det är Kommunstyrelsen som fattat beslutet och budskapet från kommunledningen är att strikt restriktivitet ska gälla för samtliga inköp och konferenser och kurser i synnerhet.

I utskicket på kommunens intranät kan man läsa att deltagande i konferenser, kurser, utbildningar princip inte ska förekomma om det inte är nödvändigt för att klara verksamheten på kort sikt.

Alla inköp ska noga övervägas om de är nödvändiga att göra under 2019 eller om det kan skjutas på framtiden.

Återbesättning av tjänster prövas

Alla externa nyanställningar och återbesättning av tjänster efter pension och liknande, ska prövas särskilt och beslutas på en högre ledningsnivå än i dag.

En plan om vilka planerade åtgärder som verksamheterna kan avstå från under 2019 ska tas fram och beslutas av respektive nämnd senast i juni. Beslutet gäller under resten av 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer