Visa alla (6)

Operation Triss avslöjade kriminellt nätverk

Publicerad

Efter att oroligheter och en ökad brottslighet drabbat Härnösands stad under 2017 inleddes en polisoperation för att stävja brottsligheten. Man hittade ett kriminellt nätverk som sysslade med narkotikahandel i hela Norrland.

Polisens underrättelsetjänst och ett flertal myndigheter började tillsammans kartlägga problemet. Den bild som växte fram visade att problemet var större än vad lokal polis kunde hantera. Under fredagen höll polisen presskonferens för att berätta om den insats som följde och som döptes till Operation Triss.

Nätverk i Norrland

Det polisen hittade var ett kriminellt nätverk som med våld tagit över narkotikamarknaden i delar av Ångermanland. Men snart stod det klart att brotten inte bara begicks lokalt.

Operation Triss startade för att komma åt nätverket och vissa nyckelpersoner bland de kriminella identifierades. De fanns i Härnösand, Sundsvall, Timrå, Kramfors, Östersund, Gävle och Uppsala.

Spanade på kurirer

Genom kartläggningen kunde polisen börja följa flera knarkkurirers färder genom Sverige. Några av kurirernas fordon var specialbyggda för att frakta narkotika utan den skulle kunna upptäckas.

De narkotikabeslag operationen gjort är bland annat: 28 kg cannabis, 5,7 kilo amfetamin, 2010 ecstasytabletter, 55 000 narkotikaklassade tabletter, 3 liter GBL och 60 gram kokain.

I en bil hittades ett utrymme försett med ett magnetisk lås. Där fanns en stor mängd narkotika. Foto: Polisen

Många vapen

Polisen har även hittat en hel del vapen:

2 AK 47, 1 granatkastare, 6 pistoler, 1 revolver, 4 kulgevär, avkapat hagelgevär, ljuddämpare, 4 elchockvapen, distraktionsgranat, 60 gram sprängdeg med mera.

En 29-årig Östersundsbo stoppades på E14 i Gällö. I en väska hade han en Kalashnikov. Mannen dömdes till fängelse i två år och fyra månader. Foto: Polisen

40 fängelseår

Enligt polisen har Operation Triss så här långt omfattat över 150 misstänkta personer. Narkotika- och vapenbeslagen har hittills genererat över 40 utdömda fängelseår. Flera rättsprocesser pågår fortfarande.

Minskad brottslighet

Efter att operationen startade har brottsligheten i Härnösand, där det hela startade, minskat. Antalet anmälda brott har minskat med 10 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Operation Triss

Mer i ämnet