”Visar det sig att man är positiv går man hem”, säger verksamhetschefen Inga-Lena Arkeflod om att personal erbjuds tester innan sitt arbetspass. Foto: SVT

Kramfors bröt smittspridning i äldresomsorgen efter masstester av personal

Uppdaterad
Publicerad

I våras avled 28 äldre personer när pandemin slog till mot äldreomsorgen i Kramfors. Efter att kommunen införde masstestning av vårdpersonalen har smittspridningen brutits.

Från slutet av december erbjuder kommunen tester av personalen innan de går på sina arbetspass. Hittills har 6 000 tester genomförts och bland dessa har man upptäckt 36 personer som bar covid-smitta.

I samtliga fall har det rört sig om personal som saknade symptom och kände sig helt friska.

Coronaviruset i Västernorrland

– Testningen har varit mycket framgångsrik. Vi hade omfattande smittspridning och 28 avlidna i våras men sedan vi införde testerna har vi brutit smittspridningen och ingen har avlidit på våra boenden, säger Inga-Lena Arkeflod som är verksamhetschef för äldreomsorgen i Kramfors kommun.

Frivilligt utanför arbetstid

Kramfors införde masstestningen i samband med andra vågen i december. Testerna sker frivilligt och utanför arbetstid men trots det har äldreomsorgens personal köat inför sina arbetspass för att genomföra testet som tar 15 minuter. Somliga gör det inför varje arbetspass medan andra testar sig någon eller några gånger i veckan.

John Oikari som jobbar i hemtjänsten tillhör den senare kategorin.

– Det känns ganska självklart att göra det. Vi har visserligen skyddsutrustning i jobbet men det känns ändå rätt att göra en extra kontroll att vi inte bär smitta. Vi jobbar nära människor och vet att de i många fall är sköra, säger han.

Små kostnader

Kramforsmodellen har rönt visst intresse från andra kommuner i landet men Inga-Lena Arkeflod kan inte svara på frågan varför inte alla kommuner masstestar. Det är främst Skånekommuner som visat intresse.

Kostnaderna är enligt Arkeflod blygsamma. Varje snabbtest kostar 40 kronor och till detta tillkommer kostnaden för engångsmaterial och testpersonal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet