Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar utredningsledaren Jonas Holmström om trenden att bara säga ”ingen kommentar” i förhör. Foto: Patric Sellén SVT / ur polisens förundersökning (bildbearbetning Vilma Pettersson)

Standardsvaren i polisförhören om gängstriden i Sundsvall: ”Ingen kommentar”

Uppdaterad
Publicerad

Förhören med de misstänkta i det stora målet om gängstriden i Sundsvall har en väldigt tydlig gemensam nämnare: svaret ”ingen kommentar” på nästan alla frågor från polisen.

– Det har blivit väldigt vanligt i förhör med personer som figurerar i de här miljöerna, säger polisens utredningsledare Jonas Holmström – hör honom berätta mer i klippet.

Det stora målet kring gängkriget om knarkhandeln i Sundsvall går i dag, onsdag, in på sin andra vecka i en av Attunda tingsrätts säkerhetssalar. Och det kommer till stora delar att handla om åklagarsidans förhör med de misstänkta som anklagas för bland annat mordförsök, förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Men att de totalt 24 personerna på de åtalades bänk kommer att ta bladet från munnen och börja prata i någon större utsträckning är inte särskilt sannolikt, att döma av polisens förundersökning i ärendet.

Knarkkriget i Sundsvall

Sida upp och sida ner i protokollen från förhören med de misstänkta återges det i särklass vanligaste svaret på frågorna: ”ingen kommentar”.

135 gånger i samma förhör

Förhöret med den 21-årige huvudmisstänkte i målet hålls den 14 april på häktet i Gävle. Det handlar om misstankarna om att han planerat och organiserat skjutningen i Bosvedjan i Sundsvall i början av december då en person skadades.

Under förhöret som pågår i knappt en timme svarar 21-åringen ”ingen kommentar” på 135 av de frågor förhörsledarna ställer.

Men det är inte bara de misstänkta som svarar på det här sättet i förhören. Även målsägarna – som flera av de dyker upp som misstänkta i utredningen om mordförsöket i Sidsjö i Sundsvall i somras – har samma inställning och ger samma svar.

Enligt Jonas Holmström – själv utredningsledare i det aktuella ärendet – handlar det i mångt och mycket om en kultur inom de kriminella gängen om att inte säga någonting över huvud taget till polisen. Se och hör mer i videon ovan.

SVT:s krimreporter förklar varför misstänkta säger ”ingen kommentar” i polisförhör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför säger misstänkta ”ingen kommentar” i polisför. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet