Ilskan bland chaufförerna är stor berättar huvudskyddsombudet: ”Varför stänger man inte de främre dörrarna. Är vi inte värda att skydda?!” Foto: Jenny Berggren/SVT

Busschaufförernas krav på Svealandstrafiken: Stäng framdörrarna!

Uppdaterad
Publicerad

Trots uppgifter om chaufförer som smittats av coronavirus och att det finns stor oro och ilska bland bussförarna, fortsätter Svealandstrafiken att låta passagerare använda den främre dörren på bussarna.

– Det är så nonchalant att inte ta vår oro på allvar, säger huvudskyddsombudet Per-Olov Ståhle i Västerås.

På allt fler håll i landet stänger bussbolag den främre dörren för att skydda chaufförerna från coronasmitta. Stockholm och Uppsala är exempel där åtgärder redan vidtagits.

Under fredagen väntas fler bussbolag följa efter.

Coronaviruset i Västmanland

Men i Västmanland, där Svealandstrafiken kör bussarna, har chaufförerna hittills inte fått något gehör.

Fackliga representanter har därför vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få dem att ingripa.

Har vidtagit andra åtgärder

Åtgärder som har vidtagits är bland annat att glesa ur trafiken, ta bort biljettförsäljningen ombord och stänga passagerarplatsen närmast förarhytten.

Men när det gäller framdörrarna säger Svealandstrafikens HR-chef, Carola Lilja, att man upplever sig ha följt de rekommendationer och riktlinjer som kommit från myndigheter och smittskydd.

– Det handlar också om att skapa ett flöde i bussen, att passagerare rör sig igenom och inte blir stående, förklarar hon i klippet.

– Jag vet att olika bussbolag i olika regioner gör olika, men jag kan inte svara för varför de tolkat det annorlunda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet