I telefonsamtal med anhöriga påminner 42-åringen dem att telefonerna kan vara avlyssnade och uppmanar dem att skaffa nya. Foto: TT

Så avlyssnades Arbogaparet

Uppdaterad
Publicerad

En viktig del av bevisningen mot den 42-åriga Arbogakvinnan och hennes pojkvän är de avlyssnade samtal som skett. Buggningen har skett i bilar, telefoner och på hotellrum.

På förmiddagen den 19 augusti släpps kvinnan och pojkvännen från häktet i Västerås efter att ha suttit anhållna några dagar, misstänkta för mordet på kvinnans pappa i hans sommarstuga i Arboga.

När de kör iväg i bilen anar kvinnan att det kan finnas mikrofoner i den och viskar till pojkvännen att de kan vara kan vara avlyssnade för att sedan säga: – Vi pratar inte. Förstår du?

Arbogafallet

Men i de långa samtalen som spelas in därefter hörs ändå hur kvinnan instruerar pojkvännen vad han ska säga i och inte säga under förhören

– Du ska inte säga någonting, du skall vara tyst. Okej? Kommer du ihåg i fortsättningen? Säga noll, inget? Du säger ingenting.

LÄS MER: Expojkvännen i förhör: Det var jag och 42-åringen som gjorde det

Hon fortsätter samtalet senare med ytterligare uppmaningar.

– Vi måste neka, förstår du? Så fort vi har gift oss, då kan vi dra utomlands, förstår du?

Erkänner för kamrater

I telefonsamtal med anhöriga påminner 42-åringen dem att telefonerna kan vara avlyssnade och uppmanar dem att skaffa nya.

Kort efter att paret släppts ur häktet reser 42-åringen iväg till Thailand. Hemma i Sverige fortsätter polisen att avlyssna pojkvännens telefon och bilen han färdas i. Han har rest norrut i landet för att sedan åka vidare till Norge där han ska mötas upp med kvinnan.

I ett samtal i bilen med en vän som följt med erkänner han att han gjort något och måste resa iväg.

– Jag har gjort det jag gjort oavsett vem än som ska ha sagt det till mig, men jag kommer att ta på mig allt ensam så att ingen ska lida för det jag gjort, säger han.

LÄS MER: Arboga-fallet: Detta har hänt

I ett telefonsamtal när han är framme i Norge erkänner han också mordet för en vän, långt innan han erkänner brottet i polisförhör.

– Kommer du ihåg att jag berättade för dig att på grund av denna kvinna knivhögg jag två personer? Bror, de två… den ena är död.. Det är på grund av detta som jag mår dåligt och inte på grund av någonting annat... Jag ville inte att han skulle dö.

Talar om fängelset

Under samtalen kommer pojkvännen också in på uppgifter om sin egentliga ålder. Utredarna menar att han är betydligt äldre än de 19 år som han tidigare uppgett. Något som kan få stor betydelse för vilket straff det blir om han döms för mordet.

Han säger bland annat till vännen:

– Jag är 25, men jag har erfarenheter som en 50-åring.

LÄS MER: Mamman: Jag vaknade av ett hårt slag mot käken

Vid upprepade tillfällen i bilen och talar han också om att han är rädd för att behöva sitta fem år i fängelse om han döms.

Men vid en fällande dom för mord kan han dömas till ett betydligt längre fängelsestraff. Det framgår också av samtalen att han är orolig över att behöva ringa sina föräldrar från fängelse.

Ger instruktioner på hotellet

42-åringen flyger efter en dryg vecka från Thailand till Norge och möter upp på pojkvännen på det hotell i Trondheim där han väntar på henne. På avlyssningen från rummet ger 42-åringen nya instruktioner.

Hon uppmanar pojkvännen att säga till polisen att paret under sommaren sovit över i stugan i Arboga där hennes pappa mördades, ifall utredarna skulle ha hittats deras hår på platsen 

– Om de säger så här ah men vi hittade hår i sängen, då säger vi att vi har sovit där.

LÄS MER: Arbogakvinnans fokus – ett liv med pengar

Dagen därpå grips de på hotellrummet.

I senare förhör får den misstänkta kvinnan frågan om varför de skulle säga att de sovit där om polisen hittar deras hår i sängen? Då svarar hon att hon alltid planerar olika saker och menar att om deras hår finns på mordplatsen måste hennes mamma fått med sig det efter att ha suttit i parets soffa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet