Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fouad Yousefi reder också ut hur närvarande frågan om valfusk är inom den amerikanska politikdebatten just nu.

Allas blickar på Pennsylvania i valspurten

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden riskerar att förlora kontrollen kongressen i de stundande mellanårsvalen. Blickarna riktas just nu mot en delstat som ser ut att få en avgörande roll.

– Demokraterna måste vinna Pennsylvania om man ska ha någon möjlighet att behålla senaten, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

Läget inför tisdagens ödesmättade mellanårsval är helt jämnt. En av de viktigaste striderna handlar om makten över den lagstiftande församlingen, USA:s kongress. Den utgörs av två kammare – senaten och representanthuset.

– Det är dött lopp i senaten, det kan gå lite hur som helst. Vi tittar mycket noggrant på Pennsylvania och några andra delstater. I representanthuset däremot ska det mycket till om Demokraterna ska lyckas vända överläget som Republikanerna har, säger SVT:s tillträdande USA-korrespondent Fouad Yousefi, som bevakar mellanårsvalen på plats i USA.

Står mellan två udda politiker

Kampen om den lagstiftande makten kan avgöras i Pennsylvania, och valet står mellan två udda politiker. Vänsterdemokraten John Fetterman var tidigare storfavorit, men hans arbetsförmåga ifrågasätts efter att han drabbades av en stroke i höstas. På den andra sidan står den kände tv-doktorn Mehmet Oz, som aldrig tidigare har sysslat med politik, men som har lyfts fram av Donald Trump.

– Det är helt jämnt mellan de här två kandidaterna, som är så olika. Man kan säga att mönstret följer det som vi är vana vid längs östkusten. Fetterman dominerar i de större städerna samtidigt som dr Oz har övertaget på landsbygden, säger SVT:s USA-korrespondent, Stefan Åsberg.

”Hade svårt att finna orden”

Demokraterna, som måste vinna Pennsylvania om man ska ha någon möjlighet att behålla senaten, måste få fler att gå och rösta, enligt Åsberg. Han framhåller att det var ”smärtsamt” att se Fetterman i debatten mellan de båda kandidaterna, som hölls för drygt en vecka sedan.

– Han hade svårt att finna orden och svårt att svara på frågor. Det återstår att se om väljarna tror att Fetterman kan utföra ett rekorderligt artbete i senaten från och med januari nästa år, säger Stefan Åsberg.

Om Republikanerna övertar Demokraternas bräckliga majoritet i såväl över- som underhuset riskerar den sittande presidenten bli inrikespolitiskt bakbunden i två år.

– Han blir helt klart en vingklippt president, även om det inte är en ovanlig situation. Det drabbade Donald Trump och det drabbade Barrack Obama, till exempel. Det kommer att bli svårt att driva igenom reformer och lagar, som ju måste godkännas i båda kamrarna – senaten och representanthuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.