Foto: Åke Wehrling, SVT

Analys: ”Nästan ingen väg till återval för Trump utan Florida”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Florida, Pennsylvania, Florida… USA håller andan. Allt står på spel hävdar båda politiska sidor. Kaos eller en lugn dag med demokratin i centrum kan avgöras av två delstater. Men för Trump finns nästan ingen väg till återval utan Florida i ryggen.

Stefan Åsberg

Utrikesreporter

Reseschemat visar var politikerna ser de mest åtråvärda väljarna och delstaterna. Båda har med precision landat på rostbältets tomma flygplatser. Florida finns alltid mitt i den amerikanska valrörelsen och för Donald Trump går det nästan inte matematiskt att räkna hem en seger utan delstatens 29 delegater – det är nio mer än vad Pennsylvania har och mer än Michigan och Wisconsin har tillsammans. Presidentens seger här för fyra år sedan bärgades med knapp marginal – bara drygt 100 000 röster.

Trump har under nästan hela valrörelsen varit i Bidens bakvatten, men någonting har hänt de senaste veckorna och nu är mätningarna i delstaten jämna. Men för att lyckas måste Trump förlora med mindre än väntat bland de svarta och spansktalande och behålla förtroendet som delstatens mäktiga pensionärer gav honom för fyra år sedan.

Presidentvalet i USA 2020

En kalkylerad risk

Donald Trumps största problem är hans hantering av pandemin. Genomgående får han låga förtroendesiffror för hur han styrt landet genom den dödliga krisen. Trots det arrangerar han, precis som för fyra år sedan, enorma valmöten med tusentals anhängare utan ansiktsmasker som hamnar mitt i en potentiell smitthärd. Men risken är beräknad. Trump kan förmodligen inte förlora så många fler väljare på sitt sätt att agera under pandemin. Däremot räknar han med att de jublande massorna och de timslånga talen ska sprida bilden av en kampanj fylld med energi och framtidshopp till väljarna.

Kontrasten är avgrundsdjup i jämförelse med Bidens stillsamma, coronasäkra bilmöten. Det är här, i Florida, Donald Trump satsar på att hans person och speciella karisma ska behålla de som trodde på honom för fyra år sedan.

Utkonkurrerad

Presidenten har hamnat i en situation där bara hans egen person kan utgöra det självklara kampanjmaskineriet. På den viktiga reklammarknaden dominerar nämligen Joe Biden. Med stöd från den förre konkurrenten i primärvalen, Mike Bloomberg som satsar 100 miljoner dollar i Florida, har en matta av TV-reklam köpts för att bära fram 78-åringen i nyckelstaten. Demokraten besitter helt andra ekonomiska resurser under presidentvalets slutspurt.

Totalt har över en miljard dollar satsats i valrörelsen. Med det enorma intresset för ett tidigt röstande finns det egentligen bara en väg framåt för Donald Trump – att driva upp valdeltagande till överraskande siffror också på valdagen, speciellt i Florida. Det scenariot kan bli möjligt eftersom republikanerna med stor framgång har registrerat nya väljare till sitt parti. Vinner Biden delstaten kan valet vara över tidigt. Florida är en av de delstater som räknar sina röster först. Går segern till Donald Trump blir valnatten och möjligen de kommande dagarna gastkramande.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet