Mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-un kan bli av – trots allt. Foto: TT

Analys: ”Tre viktiga skäl till varför Trump möter Kim”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Donald Trump spelar ett högt spel i Singapore den 12 juni. Om det inte kommer ut något konkret av toppmötet kommer USA:s president att framstå som förlorare. Men det finns tre skäl att han möter Kim Jong-Un, menar SVT Nyheters USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Det faktum att han gick mot alla andra tidigare presidenter – som vägrat möta Nordkoreas högste ledare utan att landet först bevisat att de verkligen är beredda att göra sig av med sina kärnvapen – kommer att verka dumdristigt.

Men.

Nordkorea-krisen

Det finns ett men här.

Trots de uppenbara riskerna så åker presidentplanet Air Force One till Singapore. Det finns tre viktiga skäl till varför Donald Trump gör det:

1. Han kan bli presidenten som tryggar USA:s säkerhet.

I en intervju med CNN:s Wolf Blitzer i november 1999 pratar Donald Trump om Nordkorea. Han säger att de måste tas omhand så snart som möjligt, att landet “utvecklar kärnvapen vi aldrig tidigare sett”.

Det påståendet är i dag, 19 år senare, ruggigt sant. Nordkorea har utvecklat kärnvapen snabbare än många tippat, och trots sköldar och missiller monterade utanför USA:s kust så är hotet i högsta grad riktigt, speciellt för invånarna på Hawaii där skyddsrum nu rustas upp för första gången på trettio år, och kärnvapenlarm har testats över ögruppen.

Det absolut viktigaste skälet för Donald Trump att möte Kim Jong-Un är helt enkelt möjligheten att få bort ett stort hot mot USA.

2. Han kan bli presidenten som skapar fred.

Även om Koreakriget i praktiken upphörde i och med vapenstilleståndet i juli 1953 så är det alltjämt klassat som en pågående väpnad konflikt som haft enorma mänskliga förluster.

Under de tre år som kriget var aktivt räknar man med att Sydkorea förlorade cirka en miljon soldater, Nordkorea lika många, Kina troligen cirka 600 000, USA cirka 36 000 och övriga FN-länder cirka 3 000.

Ett formellt slut på den 68-årig konflikten vore historiskt, och något som ingen annan president innan honom lyckats med.

”Det kan absolut hända”, sa Trump om ett undertecknat fredsavtal, under ett möte i Vita huset med Japans premiärminister Shinzo Abe den 7 juni.

”Vi pratar med dem om det.”

Donald Trump har vid flera tillfällen tagit upp möjligheten att tilldelas Nobels fredspris om detta går igenom, och han har sagt att ”alla tycker att han ska ha det”.

3. Han kan bli presidenten som får folkets kärlek (och röster).

För en president som i över 500 dagar i sträck haft dåliga opinionssiffror så har hanteringen av Kim Jong-Un och Nordkorea visat sig vara en oväntad guldkalv.

Medan bara fyra av tio amerikaner är nöjda med president Trump generellt – en relativt statisk siffra sedan han svors in – så tycker hela 72 procent av väljare i en ny undersökning av Quinnipiac University att han gör rätt som träffar Kim Jong-Un, och 52 procent tycker också att han i stort gör ett bra jobb med Nordkorea.

För mannen som redan har en omvalskampanj för 2020 registrerad, och för republikanerna – som är i risk att förlora sin majoritet i representanthuset i det kommande mellanårsvalet i november – är alla siffror på uppåtgående välkomna.

På frågan om Trump är tillräckligt förberedd för mötet svarar 48 procent nej, och 46 procent ja.

Trump själv fick samma fråga under sin pressträff med Shinzo Abe:

”Jag tror att jag är bra förberedd. Jag tror inte att jag behöver förbereda så mycket. Det handlar om attityd. Om vilja att få saker gjorda.”

Snart vet vi. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet