Nordkoreansk luftvärn testskjuter Foto: STR / TT

Analys: USA och Nordkorea på kollisionskurs

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det höga röstläget från USA och Nordkorea och den militära upptrappningen i området ökar oron för en militär konfrontation. Sydkorea och Japan som ligger inom räckhåll för nordkoreanska missiler är allvarligt oroade. Konsekvenserna för deras befolkningar skulle vara förödande.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Nya missilförsvar har nu satts upp vid gränsen mellan Syd- och Nordkorea. USA har redan 28.500 soldater på plats och stridsfartyg i området.

Storskaliga militära manövrar pågår på båda sidor av gränsen, kanske inte helt ovanligt, men det ger de krigiska uttalandena från Nordkorea och USA större skärpa.

USA-val 2016

LÄS MER: Så farligt är Nordkorea för omvärlden

President Donald Trump har förklarat att han tänker lösa problemet med Nordkorea en gång för alla. Vita huset har tydligt markerat att man övergett Obamas policy av ”strategiskt tålamod” med Nordkorea.

Trump tänker inte längre acceptera kärnvapenhotet från Nordkorea.

Hotfulla tongångar

Och tongångarna är hotfulla från både Nordkorea och USA. Vicepresidenten Mike Pence sa nyligen att “världen har bevittnat USA:s styrka” genom attacken mot Syrien och den massiva bomben i Afghanistan. Han rådde Nordkorea att inte testa Donald Trumps beslutsamhet. Nordkorea svarar med att hota med ”fullskaligt krig”.

BILDSPEL: Se SVT:s unika bilder inifrån Nordkorea

Samtidigt som ordkriget och den militära upptrappningen har president Trump sagt att Kina, som har stort inflytande över Nordkorea, bör göra sitt för att få regimen i Pyonjang att besinna sig.

Det antyder att den amerikanska presidenten trots allt hoppas på en politisk lösning.

Mer kärnvapen

Nordkorea har nyligen utfört missiltester och förväntas när som helst genomföra sitt sjätte kärnvapenprov. Nordkorea hävdar att man snart har kapacitet att avfyra interkontinentala missiler som kan nå den nordamerikanska kontinenten. Experterna tvivlar på det men på sikt kan de utgöra ett hot mot USA.

Nordkorea har officiellt haft kärnvapen sedan en provsprängning 2006. Omvärlden har försökt stoppa kärnvapenprogrammet med sanktioner och diplomatiska medel sedan länge. Flera amerikanska presidenter har försökt tackla problemet utan framgång.

President Obama varnade Donald Trump att Nordkorea kunde bli den svåraste och mest brådskande krisen att lösa.

Kina enda stödet

Stödet från Kina, som är en historisk allierad, har gjort att Nordkorea har kunnat överleva ekonomiskt. Kina är den största handelspartnern och förser Nordkorea med olja. Kina har kritiserat Nordkoreas ledning många gånger men har fortsatt att stötta regimen.

Nordkorea är sedan årtionden helt isolerat och ser omvärlden som ett hot. Det är en totalitär regim som fängslar eller dödar sina politiska motståndare och låter sin egen befolkning svälta.

Känner sig hotad

Kim Jong Un har total makt precis som sin far och farfar. Han har också ärvt diktatorns klassiska förföljelsemani. När USA nu höjer röstläget och amerikanska krigsfartyg närmar sig är det mer än troligt att han känner sig direkt hotad.

Han och många andra envåldshärskare har lärt av historien. De kan peka på hur det gick för ledare som låtit sig avväpnas som Saddam Hussein i Irak och Muammar Khaddafi i Libyen. För Kim Jong Un är kärnvapnen hans och Nordkoreas yttersta försvarslinje mot en hotfull omvärld.

Kina har nyckeln

Frågan är om Kina kan övertala Kim Jong Un att det finns en väg ut ur återvändsgränden. Kina vill inte ha en militär konfrontation intill sin gräns eller ett Nordkorea i kaos.

President Trump accepterar inte ett oförändrat läge i Nordkorea och han kommer att försöka pressa Kina att agera.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2016

Mer i ämnet