”Du måste göra rätt sak och gå nu”, skrev den nytillträdda finansministern Nadhim Zahawi i ett inlägg på Twitter riktat till premiärminister Boris Johnson – efter under två dygn på sin nya post. Foto: JESSICA TAYLOR/AFP/TT / Skärmdump Twitter

Flera brittiska ministrar avgår i protest mot Boris Johnson

Uppdaterad
Publicerad

Avhoppen från Boris Johnsons regering har avlöst varandra, och i rasande takt. Sammanlagt har över 50 ministrar, parlamentariker och rådgivare valt att lämna sina uppdrag.

Under ett möte på onsdagen stod premiärministern fast vid att han inte kommer att avgå. Ett dygn senare var trycket till slut för stort.

Avhoppen inleddes på tisdagskvällen med att toppministrarna Rishi Sunak och Sajid Javid lämnade premiärminister Boris Johnsons regering, i protest mot hans ledarskap.

”Jag har motvilligt kommit fram till att vi inte kan fortsätta så här”, twittrar den tidigare finansministern Rishi Sunak.

Han är en av flera ministrar som har publicerat sina avgångsbrev, adresserade till Johnson, på Twitter.

Storbritanniens finansminister Nadhim Zahawi, som tillsattes så sent som i tisdags, blev på torsdagen den sista av ministrarna att kräva Boris Johnsons avgång.

”Detta är inte hållbart och det kommer bara att bli värre: för dig, för det konservativa partiet och viktigast av allt, för landet. Du måste göra rätt och gå nu”, skriver han.

Tidigare bundsförvant sparkas

Flera ministrar anlände till 10 Downing street under onsdagskvällen. Enligt brittiska medier sammankallades mötesdeltagarna för att be Boris Johnson att avgå.

Men trots kritiken stod premiärministern fast vid att sitta kvar.

”Premiärministern kämpar vidare,” säger en källa från Downing Street till BBC.

Sent på onsdagen sparkade Johnson även en av sina kritiska ministrar – den tidigare bundsförvanten och bostads- och kommunminister Michael Gove. Gove hade dessförinnan uppmanat Johnson att avgå.

På torsdagen stod det dock klart att Boris Johnson kastar in handduken. Han har meddelat att han avgår som Toryledare, men vill fortsätta som premiärminister till dess att en efterträdare har utsetts.

Pincher- skandalen och ”Partygate”

Avhoppen kommer efter den senaste skandalen där den högt uppsatta parlamentsledamoten Chris Pincher tvingades avgå, efter anklagelser om att berusad ha tafsat på två män.

På tisdagen uppgav en före detta tjänsteman vid det brittiska utrikesdepartementet att Johnson kände till anklagelserna redan 2019, strax efter att han utsåg honom till minister, något som premiärministerns kansli har nekat fram till på tisdagskvällen.

Johnson erkände sedan för brittiska medier att han visst känt till anklagelserna.

Pincher-skandalen kommer i kölvattnet av den skandal som i brittisk press kallas ”Partygate”, och en efterföljande misstroendeomröstning inom Tories där Boris Johnson klarade sig med liten marginal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: ANDY RAIN/TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.