#dogsatpollingstation trendar under valdagen i Storbritannien. Foto: Foto: Twitter

Även brittiska hundar går till val

Uppdaterad
Publicerad

Det brittiska valet är den tredje stora folkomröstningen i Storbritannien på lika många år och för att orka med var det många britter som tog hjälp av sina fyrfotade vänner. Under #dogsatpollingstations, spreds det under valdagen bilder på minst sagt demokratiska hundar.

Under valdagen trendade #dogsatpollingstation på twitter. Britter som gav sig av mot röstlokalen för att avgöra ödet för Theresa May och Jeremy Corbyn, passade på att ta med sig sina pälsklädda kamrater.

Hundar i demokratins tjänst. Foto: Foto: twitter
Val i Storbritannien 2017

LÄS MER: Konservativa partiet tros vinna

Och till internets stora glädje passade många även på att ta en bild av hunden framför vallokalen.

Det bästa som hänt demokratin

Fenomenet, som funnits i några år i Storbritannien, uppmärksammas nu i medier runt om i världen. Den amerikanska sajten Buzzfeed går så långt att de utropar #dogsatpollingstations till det bästa som hänt demokratin.

Även BBC uppmärksammar #dogsatpollingstations. Foto: Foto: twitter

Stora ord, men kanske kan fenomenets framfart i sociala medier ha lockat unga till vallokalerna. Något som visat sig svårt i Storbritannien där endast 43 procent av väljarna mellan 18 till 24 röstade i valet 2015.

LÄS MER: Unga väljare i Storbritannien har tappat tron på politiken

Gårdagens brittiska valdeltagande blev det högsta sedan 90-talet, kanske hade människans bästa vän en liten del i denna demokratiska framgångssaga. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Storbritannien 2017

Mer i ämnet