Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor: Kommer man någonsin få veta hur många som stupat i kriget? Foto: EPA/TT

Därför varierar siffrorna över antalet stupade i kriget

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter kring antalet stupade i kriget i Ukraina varierar. Så många som 150 000 soldater på vardera sida kan ha stupat sedan krigsutbrottet för ett år sedan, enligt TT.

– Man får nog ta siffrorna med en nypa salt, säger Johan Huovinen, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan.

Enligt FN har uppåt 20 000 civila avlidit och skadats till följd av kriget i Ukraina. Antalet stupade soldater är betydligt fler.

Ukrainsk militär hävdar att man dödat uppåt 140 000 ryska soldater, och enligt New York Times kan 200 000 ryska soldater stupat och skadats.

Kriget i Ukraina

Den norske försvarschefen Eirik Kristoffersen säger till TV2 att antalet stupade och sårade ukrainare kan vara närmre 100 000, och antalet stupade och sårade ryssar 180 000 – nästan dubbelt så många.

”Vill påverka hemmafronten”

Enligt Johan Huovinen, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan, bör man ta siffrorna med en nypa salt.

– De här siffrorna används i propagandasyfte från båda sidorna – man vill påverka hemmafronten, säger han och fortsätter:

– I Ryssland har man ju mobiliserat 300 000 personer, och då är det viktigt att inte visa för stora förlustsiffror. Det kan minska stödet för kriget på hemmafronten.

Intensitet och vapen påverkar dödssiffran

Uppgifter om antalet döda och skadade kommer även från flera utomstående parter.

Siffrorna varierar, och enligt Johan Huovinen beror det på att det inte finns något enhetligt system för hur man beräknar antalet döda och skadade. Istället görs en bedömning av stridernas intensitet och vilken typ av vapen som används.

Att så många som 200 000 ryska soldater ska ha stupat ifrågasätter Johan Huovinen.

– Den ryska sidan hade uppåt 200 000 soldater längs gränsen mot Ukraina för ett år sedan. Det låter osannolikt att alla de ska ha stupat eller blivit skadade.

Siffrorna en fingervisning

Även om siffrorna inte är tillförlitliga så ger de en fingervisning om utvecklingen i kriget.

– Man kan åtminstone få en uppfattning om att förlusterna är väldigt stora.

Just detta – att förlusterna är omfattande – är poängen med rapporteringen.

– Ukraina och väst hoppas att Ryssland ska förstå att kriget i Ukraina är kostasamt, och att rysarna på så vis tappar sitt stöd till den ryska regimen, säger Johan Huovinen och fortsätter:

– Långsiktigt är dödssiffrorna en del av Ukrainas hybridkrigföring mot Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet