”De kan inte deportera hela folket – det finns inget annat folk”

Uppdaterad
Publicerad

Olga Kovalkova är en av ledargestalterna för de massprotester som pågår i Belarus. Men just nu befinner hon sig i Stockholm för att bland annat prata med utrikesminister Ann Linde.

Olga Kovalkova, eller Volha som hon säger när jag frågar efter stavningen av hennes namn, Olga är den ryska transkriberingen. Så jag fortsätter att kalla henne Volha Kovalkova. Hon tänkte först själv ställa upp i det belarusiska valet, men anslöt sig i stället till Svetlana Tichanovskajas kampanj och sitter nu med i det övergångsråd som bildades efter valet i Belarus den 9:e augusti.

– Vi vann den 9:e augusti, nu gäller det att försvara vår seger, säger hon.

Fick två val

Två veckor efter valet deltog hon i en demonstration på en traktorfabrik. Hon fängslades anklagad för att ha organiserat protesten och dömdes till tio dagar i fängelse. Det förlängdes till femton dagar tills hon fick två val, antingen sitta kvar i fängelse under väldigt lång tid eller att lämna landet. Hon valde att lämna.  

– En kväll kom de till min cell, satte på mig en luva och en ansiktsmask och körde mig till polska gränsen. Dagen efter dök hon upp i Warszawa.   

– Vi uppmanar regimen att börja prata med folket, inte att kriga mot det, säger hon nu, när hon tillfälligt har kommit till Stockholm för att bland annat tala med utrikesminister Ann Linde. 

– De europeiska länderna måste fördöma det våld som utövas mot fredliga demonstranter och de politiska fångarna måste släppas. Det är inte normalt att hålla politiska fångar i ett land mitt i Europa.

”Människor har vaknat”

Jag frågar om hon sett, och vad hon tycker om mötet mellan Rysslands president Putin och Aleksander Lukasjenko. Hennes enda kommentar till det är att varken hon eller de andra är rädda för någonting och att hon uppmanar andra att inte heller vara rädda.  

– Om Putin gav sig in i Belarus med militär skulle det kosta honom allt för mycket både i anseende och prestige, menar hon.  

– Belarus kommer aldrig att bli som förut, för människor har förstått att de kan och ska styra sitt eget land. Människor har vaknat politiskt.  

– När kan du åka tillbaka till Belarus, undrar jag till slut.   

– Snart, säger hon och formar ett hjärta med händerna över bröstet. Hon skrattar först, men ögonen är ledsna.   

– Jag hoppas att det blir väldigt snart, säger hon sen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Belarus

Mer i ämnet