– Kim Jong-Un sa under deras kvällspromenad att det de kommer se tillbaka på det här som en sci fi-film – och det har han rätt i, det har varit en surrealistisk natt, säger Carina Bergfeldt, SVT:s USA-korrespondent. Foto: Anders Mohlin, SVT/Reuters/TT

”Det har varit en surrealistisk natt”

Publicerad

Aldrig tidigare har en sittande amerikansk president träffat en ledare för Nordkorea. I USA följer amerikanarna det historiska toppmötet med spänning, liksom SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Vad har kommit ut från mötet hittills?

– Det som har kommit ut är ett par översatta utdrag från när de båda ledarna utbytte artighetsfraser med varandra. Kim Jong-Un sa under deras kvällspromenad att de kommer se tillbaka på det här som en sci fi-film – och det har han rätt i, det har varit en surrealistisk natt.

– På amerikansk tv har de visat hur den tidigare basketstjärnan Dennis Rodman började gråta för att det här äntligen hänt. Och Donald Trump har vid ett par tillfällen ropat ut till journalisterna att han tror de kommer få en underbar relation, a great relationship. Kim Jong-Un ignorerade däremot frågor som ställdes om kärnvapenavvecklingen. 

USA:s president Donald Trump sa att de kommer lösa ett stort problem, ett dilemma – vad menas med det?

– Det beror på vad som kommer ut av det här. Om de skulle skapa fred mellan Nord- och Sydkorea, som Trump har hintat om tidigare, så innebär det att de kommer lösa en av världens längsta konflikter som pågått sedan 1950.

– Sedan är det också Trumps egna problem – Nordkorea är trots allt en nation med kärnvapen som har varit ett hot mot USA. Och det är ett problem för amerikaner att det finns en sådan risk med en stat som har kärnvapen. 

Hur är rapporteringen kring toppmötet i USA?

– Folk är extremt fascinerande över detta, för ingen annan president har gjort det här. Vilket också innebär att man heller inte vet vad som kan komma ut. Trump kör med en helt ny taktik. Tidigare presidenter har försökt ignorera Nordkorea men Trump kör på med hela spektaklet. Frågan är om det är bra eller inte men just nu ser det positivt ut. 

Vad kommer hända nu?

– Det är nu som det verkliga arbetet sker. Det första mötet pågick under 38 minuter och där hade de tolkar med sig. Det innebär att alla frågor ställts två gånger så i rent samtal var det kanske 20 minuter långt, och på så kort tid blir man inte bästa vänner.

– Nu är det en arbetslunch som pågår. De har tagit pulsen på varandra och fått en bild av de kan få ut av varandra så det är nu de riktiga diskussionerna sker och man går in på detalj. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump och Kim i Singapore

Mer i ämnet