Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Var behöver drönaren träffa för att orsaka maximal skada? Se vad som skiljer de effektiva och ineffektiva attackerna åt i klippet. Foto: Ryska katastrofhanteringsmyndigheten/Reuters/Henrik Sköld

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Århundradets storm på Krim – ryska försvarsställningar kan vara förstörda

Nio meter höga vågor slog in över Krimhalvön under helgen i vad som beskrivs som den värsta stormen på 100 år och minst fyra människor uppges ha omkommit.

Enligt den oberoende nyhetstjänsten Astra dränktes ryska skyttegravar i vattenmassorna och andra försvarsställningar sveptes bort. Astras uppgifter kan inte bekräftas av satellitbilder då halvön är täckt av moln. Strömmen för en halv miljon människor slogs ut på grund av vindbyar på 40 meter i sekunden och mycket kraftigt regn.

Överblick

Ukrainakonferens i Berlin inledd

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz uppmanade privata företag att satsa pengar på Ukrainas återuppbyggnad när han på tisdagen inledde Ukraina-konferensen i Berlin. skriver nyhetsbyrån Reuters.

Syftet med konferensen, som varar i två dagar med start på tisdagen, är att mobilisera internationellt stöd för en återuppbyggnad av Ukraina efter att kriget är slut.

Scholz pekade bland annat på att internationella företag måste erbjudas möjliga projekt för att investera i Ukraina och nämnde Ukrainas potential i sektorer som förnybara energikällor, it och läkemedel.

Den ukrainske presidenten  Volodymyr Zelenskyi och den tyske förbundskanslern Olaf Scholz skakar hand vid konferensen. Foto: Odd Andersen / AFP)
Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyi och den tyske förbundskanslern Olaf Scholz skakar hand vid konferensen. Foto: Odd Andersen / AFP)

Ukraina: Fortsatta strider kring Staromaiske

Ukraina kontrollerar Ivaniyske, nära Chasiv Yar, och fortsätter att besvara ryska angrepp i Staromaiske i Donetsk-området. Det säger en talesperson för militären i området till Kyiv Independent på tisdagen.

Uttalandet kommer efter att det ryska försvarsdepartementet
sagt att man tagit kontroll över byn Staromaiorske i Donetsk-regionen i östra Ukraina.

Ryska styrkor ska även ha försökt överta en närliggande by Vodiane, men misslyckats. "Försvarsstyrkorna kontrollerar situationen", stod det i den ukrainska rapporten som publicerades sent på måndagen efter de ryska uppgifterna.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Därför vill Putin rita om kartan: "Paradoxalt"

Putins utspel om nya gränsdragningar runt om Ryssland tolkas av experter som att Putin inte är intresserad av en fredsöverenskommelse.

– Det kommer att fortsätta eskalera så länge den nuvarande konfrontationsnivån inte förändras, säger Rysslandsforskaren Martin Kragh i Utrikesbyrån.

– Det är paradoxalt, Ryssland är en aggressor men de uppfattar sig själva som defensiva.

Senaste tiden har det kommit flera signaler om att Ryssland vill rita om kartan, med rapporter om nya havsgränser i Östersjönstulna bojar vid gränsen till Estland och tal om frusna frontlinjer i Ukraina.

Läs mer här.

Flaggar för cyberattacker inför fredskonferensen

I slutet av veckan kommer fredskonferensen "Global Peace Summit" att hållas i Schweiz där målet är att få fram en fredsplan för Ukraina.

Nu varnar regeringen i Schweiz att de registrerat en ökning av cyberattacker och desinformation inför konferensen, rapporterar Reuters.

– Jag tror att vi redan har haft störningar, vi såg en ökning av cyberattacker, men jag kan inte ge några detaljer, säger president Viola Amherd.

Landets utrikesminister, Ignazio Cassis, säger att "med tanke på att antalet cyberattacker har ökat kraftigt under de senaste veckorna är det uppenbart att det finns intressen att störa en sådan konferens".

Markerad händelse

Ryskt stridsflyg har kraschat i Nordossetien

Ett ryskt stridsflyg av typen Su-34 har kraschat i bergen i delrepubliken Nordossetien-Alanien i södra Ryssland. Det skriver den ryska statliga nyhetsbyrån Tass med hänvisning till det ryska försvarsdepartementet.

Planet ska ha varit ute och träningsflugit när det kraschade. De två piloterna som var ombord ska ha dött i kraschen.

Enligt det ryska försvarsdepartementet ska orsaken ha varit ett tekniskt fel.

Markerad händelse

USA upphäver vapenförbud för Azovbataljonen

USA kommer att häva sitt förbud mot den omtalade ukrainska militärenheten Azovbataljonen att använda amerikanska vapen, enligt USA:s utrikesdepartement.

Upphävandet av det tio år gamla förbudet mot bataljonen att använda amerikansk utrustning och delta i utbildning som anordnas av amerikanska militären, kommer efter att en ny analys inte funnit några bevis för brott mot mänskliga rättigheter, som enheten anklagats för.

Markerad händelse

Ryssland: Ockuperat Staromaiorske

Det ryska försvarsdepartementet säger att man tagit kontroll över byn Staromaiorske i Donetsk-regionen i östra Ukraina, rapporterar Reuters.

Ukrainas militär erkänner inget ryskt övertagande i en rapport som publicerades sent på måndagen. Man skriver att ryska styrkor har försökt avancera nära Staromaiorske och en närliggande by, Vodiane, men att de misslyckades. "Försvarsstyrkorna kontrollerar situationen", står det i den ukrainska rapporten.

Båda byarna ligger sydväst om den ryskkontrollerade huvudorten i regionen, Donetsk.

Markerad händelse

Motstridiga uppgifter om rysk räd vid gränsen

Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov hävdade på söndagen att tjetjenska styrkor gått i spetsen för ryska trupper vid en räd mot gränsbyn Ryzhivka i Sumyregionen i nordöstra Ukraina, enligt Reuters.

Delar av regionen ockuperades av Ryssland i början av kriget, men Ukraina återtog kontrollen våren 2022.

Den ”storskaliga planerade framryckningen” orsakade ”betydande förluster på den ukrainska sidan, som tvingades retirera”, sa Kadyrov.

Ukrainas Zelenskyj uppger att ryska styrkor försökt genomföra en "propagandaoperation", men att gränsbyn återtagits.

"Den ryska flaggan är förstörd och ockupanten är inte kvar", skriver han på Telegram.

Belarus deltar i kärnvapenövning

Belarus meddelar på måndagen att de kommer delta i en andra fas av ryska övningar med att placera ut taktiska kärnvapen, rapporterar Reuters.

Belarus försvarsminister säger att övningarna hålls i syfte att garantera landets egen säkerhet och att övningarna inte är avsedda att utgöra ett hot mot andra.

Den första fasen av kärnvapenövningarna ägde rum förra månaden.

Putin ska besöka Nordkorea

Rysslands president Vladimir Putin kommer inom kort att besöka Nordkorea, enligt den stora ryska dagstidningen Vedomosti.

I samband med detta kommer Putin också besöka Vietnam, enligt tidningens uppgifter. Resan till Nordkorea bekräftas av Rysslands ambassadör i Pyongyang, som säger till Vedomosti att förberedelserna är i full gång. Resan sägs kunna äga rum någon gång under de kommande veckorna.

Ryska och vietnamesiska företrädare har tidigare sagt att det planeras för en resa som denna.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un var i Ryssland och träffade Putin så sent som i höstas. (TT)