Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör militäranalytikern Jörgen Elfving om striderna i norra Charkivregionen: ”Har två sannolika syften” Foto: Ryska försvarsministeriet

Kriget i Ukraina

Guvernör: Flera offer i attacker mot Charkiv

En person har dött och nio skadats i två ryska robotattacker mot Charkiv på tisdagsmorgonen, uppger Oleh Syniehubov, regionens guvernör, på Telegram.

En av projekilerna ska ha slagit ner vid en administrativ byggnad och ett större garagekomplex i Kievdistriktet. Den andra slog ner i Cholodnohirskyj-distriktet och träffade två byggnader vars funktion inte nämns.

Enligt Syniehubov ska offren vara mellan 28 och 42 år gamla.

Släckningsarbete pågår i en av de träffade byggnaderna. Foto: Ukrainska räddningstjänsten

Överblick

Guvernör: Två döda i Charkiv-angrepp

Under torsdagens och fredagens luftanfall mot Charkiv ska 19 personer ha skadats och två ha dött. Det skriver guvernören Oleh Syniehubov på Telegram.

De två döda ska vara män i 45-årsåldern och för fyra av de skadade ska läget vara allvarligt.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryssland: Två döda i drönarattacker i Belgorod

Ukraina har under fredagen fortsatt sina attacker på ryskt territorium. Flera vågor av så kallade kamikazedrönare har slagit ner i den ryska staden Belgorod, samt i ett oljeraffinaderi i Tuapse vid Svarta havet.

Den första vågen av drönare ska ha skickats tidigt morgon och attackerna har fortsatt under dagen, rapporterar Reuters.

Minst två personer ska ha dött och ett flertal skadats, enligt ryska myndigheter.

Ukraina har inte kommenterat attackerna i Belgorod, men landets armé meddelar att de under natten till fredag skjutit ner ett 20-tal ryska drönare.

Ny lag: Ukrainska fångar ska kunna bli soldater

Ukrainas president Zelenskyj har skrivit under en lag som tillåter vissa fångar att ta värvning i militären. Det skriver Reuterrs med hänvisning till parlamentets databas.

Från officiellt håll menar man att den nya lagen kan ge upp till 20 000 soldater till den ukrainska armén, som brottas med att få tillräckligt med folk.

Men de som dömts för grövre brott, såsom massmord, våldtäkt eller brott mot rikets säkerhet, kommer inte att kunna få villkorlig frigivning mot att gå med i armén.

Redan krigets första år ska Ryssland ha rekryterat fångar som soldater.

Markerad händelse

Putin: Inga planer på att inta Charkiv

Ryssland har inte några planer på att inta staden Charkiv, säger Putin på en presskonferens under ett besök i Kina.

Samtidigt hävdade han att den ryska offensiven i Charkivregionen går enligt plan och att Ryssland är tvunget till att upprätta en buffertzon i regionen, med tanke på landets egen säkerhet.

- Vad gäller det som händer på Charkivfronten är det deras fel, eftersom de har beskjutit och fortsätter att beskjuta bostadsområden i gränsområdena, sade Putin under pressträffen.

Vladimir Putin under presskonferensen i staden Harbin i Kina. Foto: Mikhail Metzel/AP/TT
Markerad händelse

Ukrainas arméchef: Ryska styrkor utökar området för strid

Ryska styrkor utökade området för aktiv strid med nästan 70 kilometer genom att inleda sin offensiv i Charkivregionen, sade Ukrainas arméchef Oleksandr Syrskyi på fredagen, enligt Reuters.

Syrskyi sa att Ryssland inledde offensiven för att tvinga Ukraina att sätta in ytterligare reservbrigader i strid.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa tidigare under fredagen att situationen i Charkivområdet har "stabiliserats". Det rapporterar Reuters men hänvisning till RBC-Ukraine.

”I dag har våra försvarsstyrkor stabiliserat ryssarna där de är nu. Den djupaste punkten av deras framryckning är 10 km”, sa
Zelenskyj.

Markerad händelse

Längsta flyglarmet hittills i Charkiv

Det senaste dygnet har flyglarmet i Charkiv ljudit i över 16 timmar, det längsta larmet hittills i staden sedan Rysslands storskaliga invasion. Det rapporterar SVT:s Ukrainakorrespondent Bengt Norborg.

– Dessutom har vi haft ett elavbrott sedan igår. Men mindre elverk, generatorer och batterier håller igång staden och vårt arbete, säger han.

Under natten har Charkiv och flera andra regioner blivit utsatta för ryska drönarattacker. Ukrainas militär uppger att alla drönare kunde skjutas ner.

SVT:s Ukrainakorrespondent Bengt Norborg jobbar under ett strömavbrott i Charkiv.
SVT:s Ukrainakorrespondent under ett strömavbrott i Charkiv. Foto: Emli Larsson
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nya filmer visar hårda strider i Vovtjansk

Ukrainska miltären har släppt flera filmer som påstås visa hårda strider i de norra delarna av Vovtjansk.

Enligt tankesmedjan ISW har ryska trupper sedan man inledde sin offensiv i Charkivområdet den 10 maj, tagit sig cirka 8 kilometer in i Ukraina och tagit kontroll över flera byar.

Men man har inte lyckats få kontroll över
staden Vovtjansk, som ligger cirka 45 kilometer nordöst om miljonstaden Charkiv.

Se striderna i Vovtjansk i videon.

Markerad händelse

Nato: Ryssland saknar soldater för genombrott

Nato misstänker att ryska trupper inte har den mängd soldater som krävs för ett "strategiskt" genombrott i Ukrainas Charkiv-region. Det sa Christopher Cavoli, en högre befälhavare för militäralliansen, under en presskonferens i Bryssel på torsdagen. Dock tillade han samtidigt att Moskvas styrkor har gjort "lokala framsteg".

Som svar på en fråga gällande ryska trupper som tränger sig djupare in i den nordöstra regionen, sa Cavoli att ryssarna "inte har skickligheten och förmågan att operera i den skala som krävs för att utnyttja alla framgångar till strategiska fördelar".

Natos bedömning kommer efter att ryska styrkor tagit kontroll över flera byar nära gränsen sedan de inledde en överraskningsattack den 10 maj.

Markerad händelse

Källor: 100 000 kan mobiliseras efter nya lagen

Ukrainas sänkning av mobiliseringsåldern till 25 år väntas innebära 100 000 nya rekryter till militären, uppger källor med insyn i den ukrainska generalstaben för Ukrainska Pravda.

Militären önskade sig inledningsvis uppemot en halv miljon nya soldater, en siffra som av president Zelenskyj under våren beskrivits som inte längre relevant.

I början av året uppgav han att Ukrainas militär består av omkring 880 000 soldater, en siffra som är svår att verifiera.

Färdigutbildade ukrainska soldater i Polen den 25 april 2024. Foto: Lech Muszynski/TT
Markerad händelse

Ukraina: Ryska krigsbrott mot civila i Charkiv

Ukrainas inrikesminister samt landets polismyndighet hävdar på Telegram att ryska soldater i Vovtjansk tagit civila personer fångna och därefter samlat ihop dem i källare.

Enligt Ukraina sköts en civil person ihjäl när denne försökte fly.

De presenterar inga bevis för sina påståenden men säger sig ha inlett förundersökningar om krigsbrott. Ryssland har ännu inte kommenterat.