Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se var Ryssland ryckt fram i nordöstra Ukraina senaste tiden och hör Johan Norberg, militäranalytiker FOI analysera läget. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bildt: Förstår Zelenskyjs frustration

I spåren av Irans attack mot Israel i helgen uttrycker Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj frustration över att Ukraina inte får lika mycket aktivt stöd från USA som Israel fått för att skydda sig mot attacker från luften. USA, bland andra hjälpande länder, sköt ner drönare avfyrade av Iran.

Någon som förstår ukrainarens synpunkt är Sveriges före detta utrikesminister Carl Bildt (M). Han anser att hjälpa ett land försvara sig mot "glasklar aggression" är fullt förenligt med FN-stadgar.

- Jag skulle inte vilja utesluta saker längre fram om det skulle visa sig nödvändigt, säger Bildt under Aktuellt.

Hör mer från den tidigare ministern i klippet ovan.

Överblick

Markerad händelse

Ryssland påstår att de återtagit Klisjtjiivka

Ryska styrkor har återtagit byn Klisjtjiivka i närheten av Bachmut i östra Ukraina, uppger ryska försvarsministeriet enligt AFP.

Ukraina har inte kommenterat Rysslands påstående.

Ryska styrkor erövrade byn i januari 2023, men Ukraina återtog den i september samma år.

Byn hade omkring 500 invånare innan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i februari 2022.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

ÖB: ”Gränsande till provokation”

Överbefälhavare Micael Bydén säger till SVT att uppgifterna om att Ryssland vill flytta gränsen mot Finland gränsar till provokation.

– Man utmanar en regelbaserad ordning, säger han.

Hör mer från överbefälhavaren om de ryska uppgifterna i klippet.

Markerad händelse

Sverige skickar 75 miljarder i militärt stöd

Sverige ska skicka 75 miljarder kronor i militärt stöd till Ukraina över en treårsperiod, det framgår av ett pressmeddelande på regeringens hemsida.

Syftet är att öka långsiktigheten och stödet ska bland annat användas till försvarsmateriel, finansiella bidrag och ekonomiskt stöd vid upphandlingar av försvarsmateriel, skriver regeringen.

Ukraina är Sveriges största biståndsland. Sverige har hittills bidragit med 37 miljarder kronor. Dagens stöd innebär att det sammanlagda militära och civila stödet uppgår till över 100 miljarder kronor.

Markerad händelse

Uppgifter: Ryssland vill flytta gräns mot Finland

Ryssland tänker, i strid med internationell rätt, ensidigt ändra havsgränsen mot Finland och Litauen, rapporterar finländska medier och hänvisar till ryska uppgifter.

Enligt ett regeringsdokument som The Moscow Times hänvisar till har Ryssland för avsikt att förklara en del av vattenområdet i Finska viken samt nära Kaliningrad som sina inre havsvatten.

Enligt förslaget ska gränsen dras om i närheten av de ryska öarna Hogland, Sommarö, Rödskär, Lilla Tytärskär och Vigrund, skriver Svenska Yle.

Finska utrikesministern, Elina Valtonen, kallar agerandet för hybridpåverkan. Finlands utrikesdepartement ska kommentera saken senare på onsdagsmorgonen, skriver tidningen Huvudstadsbladet. TT/SVT

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryske ”Caesar” slåss för Ukraina

Han har kallats nazist, en i Ryssland terrorstämplad ultranationalist. Själv säger han att det är Putin som är den sanne nazisten. Maxim, eller ”Caesar” som är hans kodnamn, leder legionen Frihet för Ryssland och strider på Ukrainas sida i hopp om att en dag kunna leva i ett fritt Ryssland.

SVT Nyheter träffar Maximilian Andronikov någonstans i Vovchanskområdet.

Elnät utslaget i två städer efter ryska attacker

Ryska drönare har slagit ut elnätet i städerna Sjotska och Konotorp i Ukraina under natten till onsdagen, uppger regionala tjänstemän enligt Reuters.

Räddningstjänsten har arbetat med att återställa elen.

Zelenskyj: Ukraina gör framsteg i nordost

Ukraina uppnår "påtagliga" resultat mot ryska styrkor i det nordöstra länet Charkiv, enligt den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.

Tidigare i maj inledde Ryssland en större markoffensiv mot Charkiv, och har sedan dess hävdat kontroll över flera byar.

Enligt militärens talesperson Nazar Volosjyn har den ukrainska militären lyckats "stabilisera situationen" vid fronten i Charkiv. Men den beskrivs fortfarande som svår och snabbföränderlig.

– I länet Charkiv tillintetgör våra styrkor ockupanten, resultaten är påtagliga, säger Zelenskyj i sitt kvällstal.De flesta av striderna pågår där nu. (TT)

Markerad händelse

Hårda strider i Pokrovsk

Ukrainska trupper i östra Ukraina är under hårt tryck då det råder hårda strider i Pokrovsk-regionen, uppger landets militär på tisdagskvällen, enligt Reuters.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj beskriver läget i regionen och närliggande områden som "extraordinärt svårt" i ett nattligt videotal.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Ryssarna trycker på vid Bilogorivka

Våldsamma strider pågår vid Bilogorivka, en liten och kraftigt krigshärjad ort i Luhanskregionen. Ryssland påstod på måndagen att de tagit "full" kontroll över samhället, något som tydligt tillbakavisats av Ukrainas militär.

Ukrainarna har samtidigt varit tydliga med att ryssarna försöker avancera i området.

"Attackerna i Bilogorivkaområdet avtar inte", skriver Ukrainas generalstab på tisdagskvällen.

På tisdagen publicerade en enhet inom Ukrainas 81:a brigad ett klipp som sägs visa intensiv rysk beskjutning vid Bilogorivka. Filmen sprids i sociala medier, men SVT Nyheter har inte kunnat avgöra när eller var klippet är filmat.

Markerad händelse

Ryska pengar i EU ska gå till Ukraina: "Historiskt"

EU beslutade på tisdagen att använda avkastningen från de frysta ryska tillgångarna i unionen till militärt och finansiellt stöd till Ukraina. Detta efter månader av diskussioner och hård rysk kritik.

Tillgångarna tros generera uppemot 20 miljarder euro fram till 2027. De första pengarna väntas nå Ukraina i juli.

Svenska UD beskriver beslutet som "historiskt".

– Regeringen är positiv till ytterligare och mer långtgående åtgärder, säger utrikesminister Tobias Billström (M) i ett pressmeddelande.

G7-länderna fryste 300 miljarder dollar tillhörande Ryssland 2022. Ukraina har drivit på för att pengarna helt ska konfiskeras.