Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rysslands bombningar av Tjasiv Jar har intensifierats. Staden har pekats ut som ryssarnas nästa mål. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Ukrainas försvarsminister petas

Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov förflyttas till ett annat ministerjobb, uppger parlamentsledamoten Davyd Arakhamija på Telegram. Chefen för Ukrainas militära underrättelsetjänst, Kyrylo Budanov, ersätter honom som landets försvarsminister.

Oleksij Reznikov har varit under stor press efter uppgifter om korruption inom försvarsministeriet och sedan avslöjandet att försvaret betalat många gånger marknadspriset för mat till frontlinjerna.

Redan under förmiddagen spekulerades det att försvarsministern skulle meddela sin avgång, men vid en presskonferens sade han beslutet var "helt upp till president Volodomyr Zelenskyj", skriver The Guardian.

Även tidigare har högt uppsatta inom försvarsdepartementet bytts ut efter anklagelser om korruption.

Oleksij Reznikov mitt i bilden. Foto: AP

Överblick

Markerad händelse

Rådgivaren om miljardstödpaketet: Inte enormt

- 61 miljarder dollar är inte en enorm summa som kommer att täcka Ukrainas vapenbrist, säger Mykhailo Podolyak, en av
Zelenskyjs rådgivare, till Meduza.

Han menar att den ryska försvarsbudgeten är runt 250-320 miljarder dollar. En uppgift som är obekräftad.

Men stödpaketet är välkommet, även om det inte kommer att avgöra kriget, menar Mykhailo Podolyak.

I paketet finns bland annat ammunition, drönare och långdistansrobotar. Det enda som saknas är stridsflygplan, säger han.

Paketet innebär att Ukraina kan planera fler attacker mot Ryssland.

- Om vår vapenbrist blir mindre akut kan vi smida planer och förstöra mer av Rysslands reserver, säger Podolyak.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina drar tillbaka stridsvagnar från fronten

Hotet från ryska drönarattacker är för stort för att använda amerikanska stridsvagnar vid fronten.

USA skickade 31 stycken M1 Abrams stridsvagnar till Ukraina i början av 2023. Sedan dess har drönare blivit ett mycket större inslag i kriget och stridsvagnar har därför dragits undan från fronten, säger två amerikanska militärkällor till AP.

Stridsvagnarna är stora och blir därför lätt upptäckta och en måltavla för drönarattacker.

Fem av de 31 amerikanska stridsvagnarna har förstörts, skriver AP.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryska soldater fortsätter döda hemma i Ryssland

Ryska soldater som återvänt hem till Ryssland från Ukraina har sedan starten av den fullskaliga invasionen, mördat minst 107 personer.

Det skriver den ryska oberoende nyhetssajten Vjorstka som granskat uppgifter från media och domstolshandlingar.

Majoriteten av gärningsmännen satt av fängelsestraff när de rekryteras till militären. En rekryteringsteknik som Wagnergruppen varit kända för.

I klippet ovan hörs bybor oroa sig över en Wagnersoldat som spridit skräck i byn efter att han kommit tillbaka från kriget. Han dömdes senare till 22 års fängelse för mord och våldtäkt.

Amerikanska och kanadensiska kirurger och sjuksköterskor opererar en skadad ukrainsk soldat medan deras ukrainska kollegor studerar processen på ett sjukhus i staden Ivano-Frankivsk i västra Ukraina den 25 april 2024. Den medicinska personalen deltar i projektet "Face the Future Ukraine". Planen är att 35 patienter, bland annat soldater med svåra minsprängningsskador i ansiktet och på halsen, ska opereras under fyra dagar. Foto: Igor Zozulia/EPA
Markerad händelse

USA bekräftar ytterligare vapenpaket till Ukraina

USA skickar fler leveranser med vapen till Ukraina för flera år framåt. Det innehåller bland annat ammunition till artilleri och luftförsvar samt bepansrade fordon. Paketet är värt 6 miljarder dollar.

Under fredagen presenterade Lloyd Austin paketet i ett digitalt möte med europeiska och andra kollegor till Austin i den så kallade Ramstein-gruppen – kontaktgruppen för Ukrainas försvar.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin Foto: John McDonnell/AP
Markerad händelse

Belarus: Väst vill kontrollera oss

Belarus säkerhetstjänst anklagar väst för att vilja ta kontrollen över Belarus.

– Enligt belarusisk underrättelsetjänst finns det inga tvivel om att västs huvudsakliga mål är att helt och hållet kontrollera Belarus, säger KGB-chefen Ivan Tertel på en sammankomst där man bland annat bestämmer hur landet ska utvecklas.

På samma konferens uttalar president Aleksandr Lukasjenko samma hot från Nato och väst. Enligt Lukasjenko finns konkreta planer från belarusisk opposition på att ta över kontrollen i en av landets regioner som angränsar till Ukraina.

– De planerar att vända sig till Nato för att få dem att sätta in trupper, säger Lukasjenko.

Enligt Ivan Tertel ska även ett försök till drönarattack från Litauen har stoppats i Belarus, rapporterar Belarus propagandistiska nyhetsbyrå Belta. Enligt KGB ska målet ha varit Minsk, men anfallet ska ha avvärjts.

Litauen svarade omedelbart med att avfärda uppgifterna.

– Den litauiska armén har inte vidtagit, och kommer inte att vidta, några fientliga åtgärder mot andra stater, säger en talesperson för Litauens militär.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Belarus flyttar flera bataljoner till gränsen

Belarus president Lukasjenko säger att flera bataljoner har förflyttats till den ukrainska gränsen.

"Bataljonerna är redo för handling (...) Sannolikheten för incidenter längs den belarusiska och ukrainska gränsen är hög", hävdade Lukasjenko då landets kongress samlades under torsdagen, skriver den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån TASS.

Ryska trupper fick passage att anfalla Ukraina genom belarusiskt territorium då de inledde sin fullskaliga invasion av landet 2022.

Sedan dess har gränsen till Belarus stärkts. I klippet ovan visas en förstärkning som skedde i december 2023.

Kina hyser fartyg kopplat till rysk vapenhandel

Satellitbilder som nyhetsbyrån Reuters granskat visar att Kina hyser ett fraktfartyg som sanktionerats av USA för inblandning i Nordkoreas vapenhandel med Ryssland.

Kina har upprepade gånger anklagats för att trots kriget i Ukraina bistå Ryssland med viktiga komponenter för landets vapenindustri.

En talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet säger till Reuters att de kontaktat kinesiska myndigheter med anledning av fartygets närvaro i Kina.

Markerad händelse

Paasikivi om nya roboten: "Jättestort tillskott"

Långdistansroboten av typen Atacms som Ukraina har fått av USA kommer innebära huvudvärk för Ryssland. Det säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi till SVT Nyheter.

Med en räckvidd på över 30 mil kan Ukraina nu bland annat nå de järnvägsförbindelser som går längs den ockuperade kusten vid den Azovska sjön. Enligt Paasikivii är det viktiga logistikvägar för de ryska invasionsstyrkorna.

Den långa räckvidden innebär också att Ukraina kan nå Krimbron.

- Det krävs en väldig precision för att träffa rätt. Det ökar Ukrainas chanser att slå till mot Krimbron men det är ingen uppenbar lösning, säger Joakim Paasakivi.

Markerad händelse

Ukraina använder ny typ av långdistansrobot

Ukraina använder för första gången en ny typ av ballistisk långdistansrobot som USA har skickat i hemlighet, rapporterar AP.

Typen Atacms, som länge stått på Ukrainas önskelista, har en räckvidd på över 30 mil. Det är upptill den dubbla räckvidden jämfört med den tidigare versionen som Ukraina har använt.

USA har tidigare försett Ukraina med långdistansrobotar men det är första gången Ukraina nu använder sig av denna Atacms.