Justitieministern Michael Gove manövrerade ut Boris Johnson med en vältajmad dolkstöt. Foto: TT

”En shakespeariansk maktkamp pågår”

Publicerad

Den brittiska politiken har kastats in i ett fullständigt kaos. De två dominerande partierna är i ett självförvållat förfall och det politiska ledarskapet är starkt ifrågasatt.

Nu kan ingen förutspå vad som faktiskt kommer att hända.

Den brittiska tidskriften The Economist beskriver slagkraftigt läget i Storbritannien på förstasidan till senaste numret: ”Anarchy in the UK” (för den insatte en blinkning till punkbandet Sex Pistols debutsingel).

– De har rätt när de kallar det anarki. Det är en shakespeariansk maktkamp som pågår, framför allt i Tories, säger Mats Karlsson, direktör för Utrikespolitiska institutet.

Brittisk EU-omröstning

Kan bli nyval

I en populistisk våg har folkomröstningens beslut om brexit kastat in den brittiska politiken i ett fullständigt kaos. Det finns visserligen utrymme för stormen att bedarra, eftersom landet av nödtvång inte måste hålla parlamentsval förrän 2020. Men frågan är om de djupt infekterade interna striderna i de politiska partierna sätter stopp för det andrummet.

– Jag tror att den här regeringen kommer att falla och att det blir nyval mycket tidigare än så, säger Mats Karlsson.

– Man måste ha ett parlamentsval för att få en premiärminister som blir en trovärdig motpart för Europa.

Men ett nyval är ett beslut som måste tas av den som efterträder David Cameron som premiärminister. Och det kan vara ett beslut mellan pest och kolera, beroende på perspektiv.

– Om valet står mellan att det är blåsigt i ett parti och ett nyval där man nästan garanterat förlorar röster, då är valet kanske inte så svårt, säger Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet och Storbritannienkännare.

Bloddrypande strid

Ledarstriden i det konservativa Tories utspelas inför öppen ridå – redan bloddrypande efter att justitieministern Michael Gove i praktiken manövrerat bort brexitgeneralen Boris Johnson med en lika oväntad som vältajmad, om än bildlig, dolkstöt i ryggen.

– Gove kanske blir en ledare. Men eftersom vi inte vet i vilken riktning Storbritannien går är det inte alls säkert att han blir långlivad, säger Mats Karlsson.

För att spä på det politiska kaoset röstade en förkrossande majoritet av parlamentsledamöterna för landets andra stora parti för att ge labourledaren Jeremy Corbyn sparken. Efter en blek och vacklande insats i brexitdebatten står han inte längre högt i kurs bland partikamraterna.

Men han vägrar att avgå.

– Att Corbyn inte tydligt klarade att ta ledarskapet för att stanna i EU ses som oförlåtligt. Enligt min mening är han en olämplig europeisk ledare, säger Mats Karlsson.

Skakar på huvudet

Konsekvenserna för Storbritannien när broarna till Europa börjar rivas kan bli allvarliga, men röster höjs redan för att det kanske inte blir en brexit. Mikael Sundström pekar på att de politiska budskapen, åtminstone i dagsläget, ändå tydligt talar för ett EU-utträde.

– Men återigen, inte ens britterna själva kan göra några trovärdiga gissningar längre. Alla deras experter skakar på huvudet. Den brittiska politiken är så svårförutsägbar och förändras så snabbt nu att det inte går att säga säkert, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet