Seb Craig med ett par fans. Foto: Jonas Ohlin/SVT.

”EU är löjligt – vi måste ut så snabbt som möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har besökt en vallokal nära konservativa Tories högkvarter i centrala London. Skådespelaren Seb Craig är en av dem som röstat och i år valde han parti efter vem han tror snabbast kan ta Storbritannien ut ur EU.

Valvädret i London är fint. Så pass varmt så det räcker med kortbyxor, tycker skådespelaren Seb Craig som bor extremt centralt i London och promenerar ner till sin vallokal som ligger alldeles i närheten av Westminister Abbey och konservativa Tories högkvarter.

Han är med i teve-programmet ”Off their rockers” som handlar om ett gäng gamlingar som busar med yngre och som filmas med dold kamera. På vägen ut från vallokalen blir han igenkänd av några yngre fans.

Val i Storbritannien 2017

– Är det du? Får vi ta en bild?

– Självklart, är svaret.

”Mycket med EU är löjligt”

Och Seb Craig har ingenting emot att stanna till utanför vallokalen och prata politik. Han har valt olika partier i valen genom åren och i år ger han sin röst till Theresa May och Tories.

– Jag röstar konservativt. De är de bästa på att ta oss ut ur EU. Om Jeremy Corbyn och Labour vinner, då blir det komplicerat, säger han till SVT Nyheter.

TV: Så fungerar valsystemet i Storbritannien

I förra valet röstade han på Ukip. Hans hjärtefråga är att Storbritannien ska lämna EU. Det är mycket han tycker är löjligt med EU; valutan, byråkratin, avgifterna. Allt är löjligt. Bäst att lämna så fort som möjligt, Storbritannien klarar sig bäst på egen hand, som förr i tiden.

– Mer pengar försvinner till EU än vad vi får tillbaka, säger han.

Tur att få unga röstar

Men samtidigt är han orolig för att Skottland ska lämna Storbritannien efter att Storbritannien lämnat EU. Han har ”skotskt blod” och skulle föredra att de håller ihop. Konservativa Tories partiledare och tillika premiärminister Theresa May tycker han är en ”nice lady” och han tror att hon kommer vinna.

Men de flesta unga röstar ju på Labour och Jeremy Corbyn?

– Ja de flesta unga röstar vänster, men som tur är så röstar många unga inte över huvud taget. Så vi vinner nog, även om det kan bli jämnt i år, säger han och skrattar.

”Corbyn kommer förstöra landet fullständigt”

En annan som ”definitivt” ska rösta konservativt är taxichauffören Kevin från Essex.

– Donald Trump är en superstjärna jämfört med Jeremy Corbyn. Om Labour vinner kommer han förstöra landet fullständigt, säger han.

– Labour tar pengar från alla som har och ger till alla som inte har. Vet du vad det kallas? Det är kommunism!

LÄS MER: Hon vill få fler unga att rösta i valet

Han är arg från början och eldar på sig själv ännu mer ju mer han pratar om vänsterpartiet Labour och dess ledare Jeremy Corbyn.

– Theresa May är en väldigt stark kvinna. Men jag har kört många tjänstemän som jobbar för regeringen i min taxi och jag ska säga dig att det är fler än jag som inte tycker om Corbyn. Om han vinner kommer många säga upp sig, säger han.

På spaning efter David Beckham

Bara hundra meter bort från vallokalen står ett stort gäng unga människor och väntar i grupp. Det ryktas att fotbollsspelaren David Beckham ska dyka upp till en talkshowinspelning och alla hoppas få syn på stjärnan vid bakdörren när han anländer. En av de som hoppas på att få se Beckman är Sunita Dupar. Hon har inte röstat än, men hon ska göra det i kväll när hon kommer hem. Hon bor i Richmond i västra London och har omkring en och en halv timme pendlingstid till jobbet varje dag, enkel resa.

– Jag har inte helt bestämt mig än, men jag tror att jag kommer att rösta på Liberaldemokraterna. Det viktigaste för mig är vem som blir ”min parlamentsledamot” och vem jag tror kan förbättra mitt område, säger hon.

GRAFIK: Så skulle Sveriges riksdag se ut med brittiska valsystemet

En annan som precis har röstat är Kevin Wright. Han jobbar som tjänsteman och vill inte tala om vilket parti han ska rösta på.

– Men de viktigaste frågorna för mig är brexit och ekonomin, säger han.

Vem tror du vinner valet?

– Jag tror de konservativa vinner. Men de får nog bara en knapp majoritet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Storbritannien 2017

Mer i ämnet