Brittisk polis har spärrat av och undersöker det hus där den spiondömde ryske översten Skripal bodde. Foto: Reuters/TT

Nervgift identifierat men brittisk polis avslöjar inte vilket

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska polisen har identifierat det gift som användes mot den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter. Men polisen har ännu inte velat offentliggöra resultatet.

– Det förekommer nu uppgifter i medierna om att det handlar om nervgasen VX men den brittiska polisen har inte bekräftat det, säger Anders Bucht, forskningschef vid Totalförsvarets forskningsinstitut i Umeå.

Om det visar sig vara en nervgas så är dessa ämnen extremt giftiga och ovanliga. Nervgaser är i regel vätskor som kan spridas som sprej. Några av dessa ämnen är flyktiga och kan bilda giftiga ångor.

 – Av allt att döma användes nervgasen VX vid attentatet mot Kim Jong-Uns bror i Malaysia 2017. Detta är ett mycket ovanligt tillvägagångssätt vid mordförsök, säger Anders Bucht på FOI.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Sarin användes i Tokyo

Tidigare har en annan nervgas, sarin, använts i terrorsyfte vid attacken i Tokyos tunnelbana 1995.

Nervgaser ger kramper i musklerna och andningsstillestånd vilket kan leda till döden om man inte kommer under vård snabbt. Andra symptom på exponering av nervgas är att stora mängder saliv och slem rinner ur näsan och munnen, även kräkningar och kraftigt illamående kan förekomma.

Motgift finns

Det finns motgift – vanligast är atropin – som tillsammans med ett läkemedel återställer aktiviteten hos det enzym i kroppen som blockeras av nervgasen. Man kan även behandlas med kramplösande läkemedel och syrgas.

Andra nervgaser

Det har också förekommit spekulationer om nervgaser som ricin och tallium som ger symptom som kräkningar och diarré. 

– Vi kan inte än så länge inte utesluta att till exempel ricin kan ha använts i det aktuella fallet men här måste vi vänta på mer information från den brittiska polisen, säger Anders Bucht.

Prov analyseras

För att hitta spår av nervgaser görs provtagningar av blod, urin och kläder som analyseras i speciella laboratorier.

 – I fallet med mordet på Litvinenko 2006 användes polonium som är en radioaktiv substans och som framförallt skadar genom den radioaktiva strålningen. Ett radioaktivt ämne är lättare att spåra eftersom den avger strålning som kan detekteras, säger Anders Bucht.

Speciallaboratorier

Det är endast i speciellt godkända säkerhetslaboratorier i världen som sådana ämnen får hanteras och det är i mycket små mängder. Dessa skyddslaboratorier omges av stora restriktioner och säkerhet eftersom substanserna är extremt farliga och vissa klassas som kemiska stridsmedel.

Vanligt i Västeuropa

De flesta större länder i Västeuropa har sådana laboratorier. I Sverige är det FOI:s laboratorium i Umeå som har tillstånd till denna forskning som görs för att skaffa kunskap för att kunna skydda sig.

Den internationella organisationen OPCW har till uppgift att kontrollera dessa speciallaboratorier och ska se till att undertecknarna av konventionen om förbud mot kemisk krigföring också följer den.

Fakta: Sergej Skripal

Överste Sergej Skripal, 66 år, är en pensionerad rysk militär underrättelseofficer som 2006 dömdes till ryskt fängelse i 13 år.

Han dömdes för att ha röjt identiteterna på ett antal ryska spioner som arbetade i Europa till Storbritanniens underrättelsetjänst, MI6.

I juli 2010 var han en av fyra fångar som släpptes av Moskva i utbyte mot 10 ryska spioner som gripits av FBI.

Skripal flyttade till Salisbury, där han i åtta år har hållit en låg profil.

Källa: BBC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet