Magdalena Andersson utesluter inte svensk hjälp till Grekland – inom ramen för EU-budgeten. ”Här är viktigt att man håller sig till de budgettaken som vi har och de budgetregler som finns.” Foto: TT

Finansministern: Kan bli aktuellt med svensk hjälp till Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson utesluter inte att Sverige kan hjälpa Grekland i form av ”indirekt stöd”, men säger att frågan främst rör euroländerna. – I huvudsak är ju det här en fråga för euroländerna, det är de som har lånat ut pengar till Grekland och det är de som kommer att ge ytterligare stora lån till Grekland, säger Andersson till SVT Nyheter.

Efter 17-timmars förhandlingar nådde euroländernas stats- och regeringschefer i går en överenskommelse med Grekland angående landets ansökan om nya nödlån. Om Grekland går med på krav som beskrivits som mycket tuffa och snabbt driver igenom reformer kan man öppna upp för nya förhandlingar om ett stödprogram på omkring motsvarande 800 miljarder svenska kronor.

– Det är klart att det är tuffa krav på Grekland men det är samtidigt stora åtaganden som de andra euroländerna gör, både i form av hur mycket lån men också över en lång tidsperiod. Det är de facto skattebetalarna i de andra länderna som ska garantera lånen och de vill känna sig säkra på att få tillbaka pengarna, säger Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) på väg in till ett finansministermöte i Bryssel.

Ekonomiska krisen i Grekland

Akut situation

Men trots överenskommelsen är det en bra bit kvar innan nödlånen blir verklighet, det kan dröja innan förhandlingarna inleds och sen kommer de också att ta tid. Enligt Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem närmare fyra veckor än två, och han påpekade också att det kan ses som en optimistisk tidsram.

Men för Grekland är situationen akut därför har Eurogruppen öppnat för så kallade överbryggningslån, pengar som kan betalas ut snabbare och hjälpa Grekland den kommande månaden eller månaderna. Man har också pratat om att öppna upp den gamla stödfonden ESFM (EU-ländernas stödfond) men där säger Magdalena Andersson nej.

– Vad gäller EFSM så finns ju en överenskommelse sedan tidigare om att man inte ska använda den mekanismen mer när ESM-mekanismen (euroländernas motsvarighet) är på plats och där förutsätter jag att den överenskommelsen står sig, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Kan bli diskussion om stöd ur EU-budget

Enligt den svenska finansministern har Sverige inte fått någon fråga om direkt ekonomiskt stöd till Grekland, men hon säger samtidigt att det däremot kan komma en diskussion om använda resurser ur EU:s budget och att Sverige kommer att ta ställning till det om det blir aktuellt.

– Här är det viktigt att man håller sig till de budgettaken som vi har och de budgetregler som finns. Sedan kan man naturligtvis diskutera inom de ramarna vad det finns för möjligheter. Men i huvudsak är detta en fråga för euroländerna.

Frågan ”hypotetisk”

Och på frågan hur Sverige kommer att förhålla sig om frågan kommer, säger Magdalena Andersson är det i första hand är euroländerna som kan komma att bli aktuella, då det är dessa länder som lånat ut pengarna till Grekland.

– Det får vi ta ställning till om det kommer något sådant, men i huvudsak är ju det här en fråga för euroländerna, det är de som har lånat ut pengar till Grekland och det är de som kommer att ge ytterligare stora lån till Grekland.

På frågan huruvida den svenska finansministern utesluter möjligheten att Sverige skulle kunna ställa upp, säger Magdalena Andersson att frågan är ”hypotetisk”.

– Vi har inte fått en sådan förfrågan, så frågan är rent hypotetisk.

Det återstår också att se om det faktiskt blir några nya nödlån för Grekland, vilket i dagsläget är omöjligt att säga, enligt den svenska finansministern,

– Det är omöjligt att säga i dag. Den överenskommelse som slöts var ett första steg men det finns ju många steg kvar innan man kan blåsa faran över och en oro är naturligtvis den akuta penningbristen i Grekland, inte minst problemen i de grekiska bankerna. Läget är väldigt skört.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet