Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Korrespondenten: Så spred fotbollsfansen deltaviruset i Finland

Fjärde virusvåg i Finland efter fotbolls-EM

Uppdaterad
Publicerad

En fjärde virusvåg har drabbat Finland efter att fotbollssupportrar tagit med sig deltasmittan hem efter EM.

Nu diskuterar regeringen om man ska införa nya restriktioner för att försöka trycka tillbaka viruset.

– Situationen var väldigt bra innan fotbolls-EM men nu har smittspridningen tagit fart ordentligt, säger SVT:s Finlandskorrespondent Hasse Svens.

Finland var länge ett av de länder som klarat coronapandemin bäst, men under sommaren har smittspridningen av deltavarianten ökat.

Fotbollssupportrar som rest till Ryssland och sedan testat positivt för coronaviruset efter hemkomsten tros ligga bakom den nya vågen i landet.

Trots att gränsen är stängd mellan Finland och Ryssland tilläts fans att resa till Fotbolls-EM tidigare i somras.

Omkring 3500 personer från Finland reste till Sankt Petersburg och av dem ska mer än 10 procent ha konstaterats smittade med deltavarianten av coronaviruset när de kom hem.

Misslyckad testning

Enligt SVT:s Finlandskorrespondent Hasse Svens misslyckades de finska myndigheterna med testning av resenärerna när de kom hem igen vilket gjorde att deltavarianten började spridas.

– Det har varit upprörda känslor. En vd för ett bussbolag som arrangerade bussresor till Sankt Petersburg har till och med blivit mordhotad, säger Hasse Svens.

66 procent av befolkningen i Finland har fått en första dos vaccin mot covid-19 och 35 procent har fått den andra dosen. Trots att man nu försöker öka takten på vaccineringen befarar man att virusvågen kommer att öka i styrka inom ett par veckor. Antalet coronasmittade som vårdas på sjukhus är dock fortsatt väldigt låg.

Nya restriktioner kan införas

Den finska regeringen ska i veckan samlas för att fatta beslut om nya eventuella restriktioner för att försöka trycka tillbaka smittan.

– Framförallt restaurangerna tror man kommer att få nya restriktioner igen. Just nu får man vara öppna till midnatt men man tror att det kommer att bli förändringar, säger Hasse Svens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet