Fortsatta ukrainska fredsförhandlingar över telefon

Publicerad

Vapenvilan i Ukraina är redan bruten – men fredsförhandlingarna fortsätter. Samtidigt fördömer USA Rysslands agerande, och varnar för ”större risker”.

Under tisdagen valde de ukrainska trupperna att överge den östukrainska staden Debaltseve, något som gav svallvågor ända till landets västra delar. Proryska rebeller kontrollerar nu den strategiskt viktiga orten.

Ukrainas president Petro Porosjenko och Rysslands motsvarighet Valdimir Putin kommer under onsdagsnatten att fortsätta diskutera den överenskomna med redan brutna vapenvilan över telefon, tillsammans med företrädare för Tysklands och Frankrikes regeringar.

Krimkonflikten

USA kritiserar ryskt agerande

Uppgifterna kommer från en talesperson för den amerikanska regeringen, Josh Earnest, som samtidigt påpekar att de proryska soldaterna, med Rysslands aktiva stöd, mycket tydligt hade valt att inte efterfölja vapenvilan.

– Deras misslyckande att göra detta utsätter dem för ännu större risker, säger Josh Earnest.

Vita huset har uppmuntrat till de pågående förhandlingar, men vill i dag inte ge något besked till huruvida USA fortfarande överväger att förse den ukrainska armén med vapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet