Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kung Charles innan han blev kung – här med dåvarande fästmön Diana Spencer. Se prinsens resa till tronen i inslaget. Foto: SVT

Från skandalomsusad prins till mysfarbror – kung Charles III väg till kröningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha ägnat nästan ett helt liv åt att förbereda sig för kronan är tiden äntligen kommen för kung Charles III. Men vägen dit har kantats av skandaler.

Redan som fjortonårig prins blev Charles påkommen med att dricka brandy på en pub. Sedan dess har han stundtals varit mycket illa omtyckt, inte minst under 90-talet efter otrohetsskandalen med hans ungdomskärlek Camilla Parker Bowles samt efter prinsessan Dianas död.

Charles har även haft svårt att hålla sig borta från olika politiska frågor. Bland annat skickade han en rad brev till den dåvarande premiärministern Tony Blair under tidigt 2000-tal angående det pågående kriget i Irak.

Utrikesbyrån

På senare tid har han dock blivit allt mer accepterad, men han har stora skor att fylla efter sin mor, drottning Elizabeth II, som plikttroget stod för trygghet och kontinuitet. Frågan är om han kommer att lyckas hålla tillbaka sina åsikter och hålla samman Storbritannien utan hjälp av drottningen.

Se en tidslinje över Kung Charles stökiga och uppseendeväckande år som prins i sin ungdom och mer om Charles och kröningen nu på lördag den 6 maj i Utrikesbyrån: Vinnarna i SVT Play från kl 20:00 eller i SVT2 22:00 tisdag 2 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet