Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förödelsen inifrån Gaza stad. Foto: AFP

Senaste nytt om Hamas och Israel

Israels krigskabinett samlas igen

Israel sammankallar krigskabinettet för en andra gång sedan Irans attack. Kabinettet ska samlas klockan 14.30 svensk tid för att diskutera hur de ska svara på attacken, uppger en israelisk militärkälla för Reuters.

I natt hade krigskabinettet ett möte i Tel Aviv. Enligt flera källor ska USA ha varnat Israel för att attackera Iran tillbaka.

New York Times skriver att källor har uppgett att en svarsattack, föreslagen av en medlem i kabinettet, avstyrdes efter att Netanyahu talade i telefon med Biden.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Maersk ser ingen ljusning i Röda havet

VD:n för danska rederijätten Maersk bedömer att det kan dröja till "långt in på andra halvåret 2024" innan företaget kan återuppta trafik via Röda havet.

Fartygsattackerna från jeminitiska huthirörelsen har pågått sedan slutet av 2023 och ses som ett försök att stoppa kriget i Gaza. USA har besvarat attackerna och angripit jeminitiska mål.

Den oroliga situationen gör att fartyg i stället dirigerat om sin trafik via Afrikas sydligaste spets vilket skapat förseningar för globala transporter. För Maersk del är konsekvensen kraftigt minskad vinst, enligt kvartalsrapporten som presenterades idag.

I videon ovan - Vilka är huthierna och varför attackerar de fartyg?

Markerad händelse

USA: Israels hjälpplan otillräcklig för Rafahattack

Israel har inte visat en trovärdig plan för att undvika en humanitär katastrof vid en invasion av Rafah. Det säger USA:s utrikesminister Antony Blinken.
USA har kritiserat Israel för att gränskontrollerna är så rigorösa att hjälp når fram. Under Blinkens besök i Israel fick han se gränsövergången Kerem Shalom, nära Rafah. Där passerar nu 55 lastbilar per timme, enligt Israel.

Blinken besökte även övergången Erez i norra Gaza som efter krigsutbrottet även tillåter lastbilstrafik, vilket kortat sträckan för hjälp via hamnen Ashdod.
- Vi kommer inte att stödja en stor militäroperation i Rafah, så länge det inte finns en effektiv plan för att säkerställa att civila inte drabbas, säger Blinken enligt The Times of Israel.

Blinken besöker gränsövergången Kerem Shalom, till höger står israels försvarsminister Yoav Gallant. Kvinnan till vänster är FN:s ansvariga för humanitär hjälp och återuppbyggnad i Gaza, Sigrid Kaag. Foto: Evelyn Hockstein/AP

Filip • Sker det fortfarande raketattacker från Gaza mot Israel?

Hej Filip! SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid har svarat på din fråga:

"Det är en fråga som inte helt lätt att svara på, och kan ju ändras snabbt. Raketattackerna har nästan upphört helt men det kommer, eller kan komma någon enstaka raket."

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

8-åriga Adams död troligt krigsbrott enligt FN

Palestinska Adam på ockuperade Västbanken dödades av skott från israelisk militär, den 29 november. Även kamraten Basil och två vuxna sköts ihjäl.

BBC har granskat videomaterial, uppgifter om var militären befann sig, vittnesuppgifter och genomfört mätningar på platsen. Utredningen har presenterats för Ben Saul, FN:s särskilda sändebud i frågor som rör mänskliga rättigheter. Enligt Saul ser händelsen ut att vara ett krigsbrott.

Israeliska militären säger till BBC att händelsen fortfarande utreds och tillägger att "skarp ammunition används endast för att undanröja omedelbara hot eller i syfte att frihetsberöva, i enlighet med med protokoll för frihetsberövande efter att andra alternativ har uttömts".

I videon ovan har SVT träffat Adams storebror som berättar hur han försökte rädda sin lillebror.

Över 50 ledamöter skriver under mot Israels offensiv

57 ledamöter från Demokraterna i representanthuset har skrivit under ett upprop där de uppmanar president Joe Biden att vidta åtgärder för att förhindra Israels premiärminister
Benjamin Netanyahu att inleda en offensiv i Rafah. Det rapporterar bland andra Al Jazeera.

I ett uttalande säger representanterna Pramila Jayapal och
Madeleine Dean att USA "måste agera för att skydda oskyldiga" om Israel bestämmer sig för att inleda offensiven.

Två civila har dött och flera har skadats efter attacker i Gaza

Två civila uppges ha dött och flera ha skadats efter israeliska attacker i centrala Gaza på onsdagen. En person uppges ha dödats när en byggnad nära flyktinglägret Nuseirat i centrala Gaza träffades, rapporterar den palestinska nyhetsbyrån Wafa.

Flyktinglägret har attackerats tidigare.

Ytterligare en person ska ha dött under en attack i
Al-Fukhari, Khan Yunis i södra Gaza.

Bland de skadade ska det finnas barn, enligt Wafa.

Personer letar efter saknade i flyktinglägret Nuseirat i Gaza. Bild från 29 april. Foto: Mohammes Saber/EPA
Markerad händelse

Hamas negativa till israeliskt förslag om vapenvila

Hamas är skeptiska till Israels utkast om vapenvila gällande kriget i Gaza. Det rapporterar New York Times med hänvisning till en intervju med Osama Hamdan, företrädare för den terrorstämplade rörelsen.

– Vår ståndpunkt rörande det nuvarande förhandlingsutkastet är negativt, sade Hamdan i intervjun som sändes i libanesisk tv på onsdagen.

Hamas pressavdelning kom senare med ett förtydligande om att kommentaren "inte betyder att förhandlingarna avslutats" utan att frågan diskuteras "fram och tillbaka". (TT)

Markerad händelse

Israels militärchef: "Förbereder för offensiv i norr"

Israels militärchef Herzi Halevi säger på onsdagen att den offensiva operationen i Gaza kommer att "fortgå med styrka" och att Israel förbereder sig för en offensiv i norr.

Det var under en situationsbedömningsresa vid den libanesiska gränsen som Halevi yttrade sig om läget i en kommentar, enligt Reuters.

Colombia bryter förbindelser med Israel

Colombia ska bryta de diplomatiska förbindelserna med Israel på torsdagen. Det meddelade landets president Gustavo Petro i tal under en första maj-demonstration i huvudstaden Bogotá.

Han anklagar Israels ledare för att vara ansvariga för folkmord.

Gustavo Petro har flera gånger varit mycket kritisk mot Israel på grund av kriget i Gaza. (TT)

Colombias president Gustavo Petro. Foto: AP.

Mer än hälften av nya Gazapiren klar

USA:s militär har hittills byggt över 50 procent av den pir som så småningom kommer att placeras utanför Gazas kust för att påskynda flödet av humanitärt bistånd in i den krigsdrabbade territorium, rapporterade Pentagon på onsdagen.

"Från och med i dag är vi över 50 procent klara med att skapa piren", sa Pentagons talesperson Sabrina Singh till reportrar.

Hon tillade att piren har flera olika komponenter.