Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förödelsen inifrån Gaza stad. Foto: AFP

Senaste nytt om Hamas och Israel

Nej från USA gällande palestinsk FN-ansökan

USA la in sitt veto mot ett resolutionsutkast som stöder ett fullständigt FN-medlemskap för Palestina, rapporterar Reuters.

Av de 15 medlemmarna i FN:s säkerhetsråd röstade 12 ja, medan Storbritannien och Schweiz avstod från att rösta.

Det palestinska presidentskapet fördömde USA:s veto och sa i ett uttalande att det var "orättvist, oetiskt och omotiverat". Även terrorstämplade Hamas fördömde handlingen.

Israels utrikesminister, Israel Katz, berömde USA för att ”det skamliga förslaget avslogs".

Palestina har sedan tidigare observatörsstatus i FN.

Överblick

Markerad händelse

Israels militärchef: "Förbereder för offensiv i norr"

Israels militärchef Herzi Halevi säger på onsdagen att den offensiva operationen i Gaza kommer att "fortgå med styrka" och att Israel förbereder sig för en offensiv i norr.

Det var under en situationsbedömningsresa vid den libanesiska gränsen som Halevi yttrade sig om läget i en kommentar, enligt Reuters.

Colombia bryter förbindelser med Israel

Colombia ska bryta de diplomatiska förbindelserna med Israel på torsdagen. Det meddelade landets president Gustavo Petro i tal under en första maj-demonstration i huvudstaden Bogotá.

Han anklagar Israels ledare för att vara ansvariga för folkmord.

Gustavo Petro har flera gånger varit mycket kritisk mot Israel på grund av kriget i Gaza. (TT)

Colombias president Gustavo Petro. Foto: AP.

Mer än hälften av nya Gazapiren klar

USA:s militär har hittills byggt över 50 procent av den pir som så småningom kommer att placeras utanför Gazas kust för att påskynda flödet av humanitärt bistånd in i den krigsdrabbade territorium, rapporterade Pentagon på onsdagen.

"Från och med i dag är vi över 50 procent klara med att skapa piren", sa Pentagons talesperson Sabrina Singh till reportrar.

Hon tillade att piren har flera olika komponenter.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Uppgifter: Netanyahu nobbar avtal om krigsslut

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu accepterar inte en uppgörelse med Hamas som innebär att kriget i Gaza upphör.

Budskapet uppges ha framförts av Netanyahu till USA:s utrikesminister Antony Blinken som besökte Jerusalem på onsdagen, enligt en inlägg på X från en reporter på nyhetssajten Axios.

"Han (Netanyahu red. anm.) sa att om Hamas inte släpper detta krav kommer det inte att bli något avtal och Israel kommer att invadera Rafah"

Reportern hänvisar till amerikanska källor.

Samtalen om vapenvila i utbyte mot gisslan har intensifierats de senaste dagarna. Parterna står dock långt ifrån varandra i frågan om ett krigsslut ska vara en del av en sådan uppgörelsen eller inte.

Ännu oklart från förhandlingar om vapenvila

Det är ännu oklart om Hamas svarat på det förslag till vapenvila som lagts fram av israeliska förhandlare.

Under måndagen åkte en delegation från terrorstämplade Hamas till Kairo för att delta i förhandlingarna. Även en israelisk delegation ska ha varit i Kairo, enligt källor till israeliska och arabiska media.
Enligt vissa uppgifter har Israels förhandlare fått se ett dokument med Hamas ändringar och tillägg. Det är dock oklart om detta justerade dokument utgör Hamas fullödiga svar. Och nyhetssajten Ynet skriver att andra israeliska källor förnekar att Israels delegation var i Kairo för att ta ställning till det senaste dokumentet. (TT)

Markerad händelse

FN:s biståndschef varnar om Rafah-angrepp

En israelisk markoperation mot staden Rafah i Gaza kan ske i närtid, varnar Martin Griffiths, chef för FN:s organ för humanitär hjälp, Ocha, i ett uttalande sent på tisdagen.

Han sa också att Israels förbättringar gällande att kunna nå Gaza "inte kan användas för att förbereda eller rättfärdiga ett fullständigt militärt angrepp på Rafah."

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Guterres: Framsteg mot att avvärja hungersnöd

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade på tisdagen att det varit stegvisa framsteg mot att avvärja "en helt förebyggbar, mänskligt orsakad hungersnöd" i norra Gaza. Men att mycket mer är nödvändigt.

Han uppmanar Israel att följa upp sina löften om att öppna två korridorer för humanitär hjälp och att tillåta säker, snabb och obehindrad tillgång till hjälp i hela Gaza.

- Ett stort hinder för bistånd till Gaza är bristen på säkerhet för humanitära organisationer och de människor vi tjänar. Humanitära konvojer, anläggningar, personal och människor i nöd får inte vara måltavlor, sade han till reportrar.

Guterres kommenterade även de massgravar som hittats i Gaza, hör honom i videon ovan.

USA välkomnar kinesisk medling i Mellanöstern

Vita Huset meddelar på tisdagen att de välkomnar Kinas ansträngningar för att öka stabiliteten i Mellanöstern och få Hamas att acceptera gisslanuppgörelsen, rapporterar Reuters.

Det kommer efter att Kina bjudit in representanter från de rivaliserande rörelserna Hamas och Fatah till samtal i Kinas huvudstad Beijing. Samtal som Kinas utrikesdepartement sade på tisdagen hade gjort "uppmuntrande framsteg".

Markerad händelse

Netanyahu: Invasion i Rafah oavsett överenskommelse

Civila har börjat evakueras från Rafah på Gazaremsan inför en israelisk militäroffensiv. Det uppger premiärminister Benjamin Netanyahu, enligt israeliska medier.

Netanyahu säger att Israel kommer fortsätta med sina planer på en offensiv i Rafah oavsett hur det går i försöken att nå en överenskommelse med Hamas om vapenvila som nu pågår.

- Vi ska gå in i Rafah och förinta alla Hamas-bataljoner där, med eller utan en överenskommelse.

Enligt Israel är det där Hamas har sitt starkaste fäste på Gazaremsan.

Markerad händelse

Hamas: Israel insisterar på två punkter

Enligt nyhetsbyrån AP har Hamas lämnat Kairo efter att ha varit i samtal med egyptiska medlare om Israels förslag om en vapenvila.

Hamas talesperson Osama Hamdan säger till Al Jazeera att Israel fortfarande insisterar på två punkter i förslaget som Hamas har svårt att gå med på; de vill inte ha en fullständig vapenvila och de pratar inte på ett allvarlig sätt om att dra sig ur Gaza.

"De pratar fortfarande om deras närvaro, vilket innebär att de fortsätter ockupera Gaza. Vi har frågor till medlarna. Om vi får positiva svar tror jag att vi kan röra oss framåt med förslaget", säger han till kanalen.