Franska stridsflygplan vid en insats i Syrien 2016. Foto: TT

Här är nyckelstaterna i Syrienkonflikten just nu

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Syrien har pågått i sju år.

Här är nyckelstaterna i konflikten just nu, enligt statsvetaren Jan Hallenberg.

USA:s president Donald Trump. Foto: TT

USA

Har cirka 2 000 soldater i Syrien för att bekämpa terrorgruppen IS.

Syrienkriget

– I det här krisläget har USA tagit på sig rollen att hota med och genomföra straff mot den syriska regimen för den misstänkta kemvapenattacken mot befolkningen. Det är även en varning till Ryssland, eftersom USA:s regering anser att Ryssland på ett illegitimt sätt stödjer den syriska regimen och kemvapenattacken, säger Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap och senior forskningsrådgivare vid Utrikespolitiska institutet.

Rysslands president Vladimir Putin. Foto: TT

Ryssland

Har militärbaser i Syrien, med både flygplan och soldater.

– Om amerikanerna skickar vapen mot Syrien kommer ryssarna att försöka skjuta ned dem och attackera baserna som vapnen kommer ifrån. Gör de det senare blir det krigshandlingar direkt mellan USA och Ryssland. Det är dock inte troligt att ryssarna gör allvar av sitt hot att attackera USA-baser.

Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: TT

Frankrike och Storbritannien

Överväger att bistå USA i attacker mot syriska intressen.

– Frankrike och Storbritannien vill visa solidaritet med det syriska folket som de hävdar är förtryckt av Syriens ledare Assad och visa att de är allierade med USA. Det här är enda sättet att straffa Assad, eftersom ryssarna gång på gång lägger in sitt veto i FN:s säkerhetsråd.

Irans president Hassan Rouhani. Foto: TT

Iran

Stöder Syriens president Assad. Har egen trupp i landet och stöder även den libanesiska milisen Hizbollah, som också finns på plats inne i Syrien.

– Iran har intresse av att skaffa sig inflytande i regionen och kan använda sig av Hizbollah som skickat flera tusen soldater till Syrien. Iran verkar för att bli en stark regional aktör och det här är en del i den strategin.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Foto: TT

Israel

Vill motverka iranska intressen i Syrien. Anklagas för att ha genomfört en attack mot en syrisk flygbas natten mot måndagen, då 14 personer dog.

– Israel har flera gånger attackerat syriska flygbaser där det finns iranska intressen representerade i form av militära tillgångar. De vill inte att Iran ska bli för starkt och rusta sig för en attack mot Israel.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: TT

Turkiet

Var tidigt ute och fördömde den misstänkta kemvapenattacken i Douma, och menade att den troligen utförts av den syriska regimen.

– Turkiet har stora intressen i kriget i sitt grannland Syrien. Turkiet är särskilt intresserat av att motverka att syriska kurder får en stark egen ställning i Syrien. Detta eftersom det finns konflikter i Turkiet mellan regeringen och kurderna i Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet