Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur allvarliga är de ukrainska förlusterna? Hör överstelöjtnant Johan Huovinen i klippet. Foto: Ukrainska försvarsmakten

Huovinen: ”Det kommer märkas när offensiven börjar”

Uppdaterad
Publicerad

Från ukrainskt håll råder det fortsatt hemlighetsmakeri kring den väntande motoffensiven. I dag kommenterade president Zelenskyj för första gången uppgifter om att den redan börjat.

Under en presskonferens på lördagen bekräftade Ukrainas president Volodymyr Zelenkyj att landets väpnade styrkor är involverade i såväl offensiva som defensiva strider. Han preciserade dock inte i vilket stadium de militära operationerna befinner sig.

– Det är avgörande att Ryssland känner att de inte har mycket tid på sig, sade Zelenskyj.

Enligt överstelöjtnant Johan Huovinen på Försvarshögskolan försöker Ukraina så länge som möjligt hålla de ryska ockupanterna i ovisshet om vilken riktning motoffensiven kommer riktas. Han har underrättelser om att ukrainska styrkor de senaste dygnen utfört spaningsanfall på flera ställen i jakt på luckor i det ryska försvaret.

Har nått försvarsställningar

Anfallen har främst skett sydost om Zaporizjzja i riktning mot Orichev samt nära Vuhledar i Donetsk. Hittills med viss framgång, enligt Huovinen:

– Vissa ukrainska förband har trängt in mellan 5 och 17 kilometer på ryskkontrollerat område ända till första försvarslinjerna. Det finns uppgifter om att man på en plats tagit de ryska försvarsställningarna.

Han poängterar att anfallen görs med så lite som 30-150 soldater. När den verkliga offensiven kommer blir omfattningen betydligt större – målet blir troligen att nå Azovska sjön och splittra det ryskockuperade området i två delar.

”Normala förluster”

– När man väl hittar luckan och börjar kraftsamla blir det med flera brigader med 3 000 – 6 000 soldater. Då blir striderna betydligt allvarligare och det kommer tveklöst märkas när det börjar. 

Från rysk sida hävdas att Ukrainas offensiv redan börjat och att den slagits tillbaka. Bland annat har försvarsministeriet publicerat bilder på förstörda pansarfordon som Ukraina fått från väst.

– Det handlar om enstaka Leopardstridsvagnar och 6-8 Bradley stridsfordon. Det får ses som helt normala förluster för den som anfaller. Bedömningen är att Ukraina förberett sig så pass bra att de har ett personalövertag på tre eller fyra mot ett. Annars är det inte lönt att anfalla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.