Italiens inrikesminister Matteo Salvini (t.v.) ville inte ta emot migrantfartyget, inte heller Malta och dess inrikesminister Michael Farrugia.

Italien och Malta stoppade migrantfartyg – får gå i land i Barcelona

Uppdaterad
Publicerad

Det fartyg som plockat upp 59 migranter utanför Libyens kust är på väg mot Spanien. Fartyget har för avsikt att gå i land i Barcelona på onsdag, detta sedan Italien och Malta vägrat ta emot dem.

”Närmaste hamn är i Malta, organisationen är spansk. De kan glömma iden om att få lägga till i en italiensk hamn”, skrev Matteo Salvini, Italiens inrikesminister och partiledaren för främlingsfientliga La Lega, i ett inlägg på sin Facebook-sida under lördagen.

Det handlar om ännu ett fartyg med migranter som lämnat Nordafrika i hopp om att nå Europa. Den här gången är det totalt 59 människor ombord som plockats upp på Medelhavet, utanför Libyens kust.

Irriterad inrikesminister

Regeringen på Malta har, likt Italien, deklarerat att man inte anser sig ha möjlighet att ta emot migrantbåten. Maltas inrikesminister reagerade på Twitter över det påstående som Salvini kommit med:

”Sluta sprida felaktig information genom att peka på Malta utan anledning”, skrev inrikesminister Michael Farrugia som menar att migranterna räddats i ett område som ligger mellan Libyen och hamnen på den italienska ön Lampedusa. Italien är således närmast, inte Malta, menar den maltesiske ministern.

På väg mot Katalonien

Situationen har emellertid inte blivit bättre för de 59 personer som befinner sig ombord på Proactiva Open Arms fartyg. Fram till sent på lördagskvällen.

Då kom beskedet att fartyget fått tillstånd att lägga till i Barcelona, i Spanien.

”Trots hindren fortsätter vi att skydda osynliga människors rätt till liv. Deras berättelser om vad de upplevt i Libyen är skräckinjagande” twittrar den spanska organisationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer