Terrorn märks mer än valkampanjer, menar SVT:s reporter Jonas Ohlin på plats i London. Foto: Stefan Wermuth/TT.

Krönika: Valet som blev ett terrorval

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Premiärminister Theresa May tyckte att hon utlyste nyval vid exakt rätt tillfälle Men det blir inte alltid riktigt som man tänkt sig. I London märks i stället terrorn mer än valet.

Jonas Ohlin

Reporter

Det är valdag i Storbritannien. 46 miljoner människor är röstberättigade, men i London märks inte mycket till valfeber.

Livet i storstaden tuffar på precis som vanligt. Horder med turister väller fram i de centrala delarna, på pubarna i city samlas välklädda män och kvinnor över en pint efter jobbet.

Val i Storbritannien 2017

Men inga valaffischer syns till och inga partiarbetare försöker övertala osäkra väljare. Men där; en nyuppsatt skylt som visar vägen till en vallokal. Den pekar mot den lokala puben som dagen till ära står i demokratins tjänst. Och rör man sig bort från centrala London och tar sig ut till bostadsområden kan man hitta några, förvisso ofta halvt nerrivna, valaffischer.

Tidningarna skriver så klart om valet, men de senaste dagarna är det i stället terrorn som har dominerat, efter det att tre män skadade och dödade många vid London Bridge i helgen.

Pekar mot jämnare resultat

När konservativa Tories premiärminister Theresa May utlyste nyval var tanken att hon skulle stärka sitt mandat och få en tung position som brexit-förhandlare. Det talades om en jordskredsseger och motståndarna, arbetarpartiet Labour, var mer eller mindre uträknade. Frågan var om Tories skulle vinna stort eller jättestort.

Men allt blir inte alltid som man tänkt sig. Opinionsundersökningarna pekar på en tappad storledning och ett allt jämnare resultat, även om det troligaste fortfarande är en konservativ seger. Med tre terrordåd på mindre än tre månader har även säkerheten och kampen mot islamistisk extremism seglat upp som en het valfråga.

LÄS MER: Hon vill få fler unga att rösta i valet

Och för den som promenerar genom centrala London syns faktiskt de senaste tidens terrordåd mer än det stundande valet.

Många turister passerar blomsterhögarna på centralt belägna Westminister bridge och London bridge där terroristerna slagit till. Ett stort område vid Borough market, där terroristerna attackerade människor med knivar, är fortfarande avstängt. Och på många håll i staden har ”Union Jack”, Storbritanniens flagga hissats på halv stång de senaste dagarna. Och även under valdagen kommer terrorhotet att märkas.

Fortsatt hög säkerhetsnivå

Hotnivån ligger fortfarande på ”hög”, den näst högsta nivån, och det råder ökad säkerhet vid vallokalerna. Londonpolisen har satt in specialstyrkor, talar om en ”säkerhetssituation utan motstycke” och uppmanar allmänheten att vara uppmärksam.

Många britter bryr sig dock inte alls om valet. ”Det är ingenting för mig” och ”Jag litar inte på någon politiker” är inte helt ovanliga kommentarer. Många kan säkert känna en viss valtrötthet efter flera val på kort tid (folkomrösning om skotsk självständighet 2014, val 2015, folkomröstning om brexit 2016 och så årets nyval.)

Samtidigt är många väldigt engagerade. Jag har ännu inte pratat med några osäkra väljare, åsikterna är i stället ofta väldigt starka.

LÄS MER: ”Snart vet vi om den nygamla strategin fungerade”

Labourväljarna tycker att Theresa May har förstört deras land, kräver större social rättvisa och hoppas nu på en politisk revolution ledd av Jeremy Corbyn. Samtidigt suckar de konservativa väljarna djupt åt Corbyn, menar att hans politik skulle få ekonomin att krascha och att han är farlig för landet.

I morgon får vi se om det är Theresa May eller Jeremy Corbyn som får ”äran att förstöra landet” de kommande åren.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val i Storbritannien 2017

Mer i ämnet