Foto: SVT/TT/AFP/Drew Angerer

Leif Pagrotsky om Trumps chanser i HD: ”Han räknar med stöd”

Uppdaterad
Publicerad

I flera juridiska processer ifrågasätter nu Donald Trump rösträkningen i ett antal viktiga delstater. Förhoppningen är att valet till slut ska tas upp i Högsta domstolen för att avgöras till den sittande presidentens fördel. Men hittills är det inte mycket som pekar på en upprepning av Bush v. Gore efter presidentvalet år 2000.

– Det kommer avgöras i domstolen i ett antal fall och några av dem är starkare än andra, säger Leif Pagrotsky, tidigare generalkonsul i New York och före detta minister (S).

Enligt USA-experten Dag Blanck är det sällan som domstolar ändrar utgången av ett valet – undantaget är Florida år 2000 då George W Bush till slut segrade över Al Gore.

– Det avgjordes i sista hand av den amerikanska Högsta domstolen. Det är ett tydligt exempel på hur det juridiska kan spela roll men normalt sett brukar inte de här rättsprocesserna leda någonstans. Och vad jag kan bedöma nu är inte de argument som framförs i flera av de fall man har tittat på särskilt starka, säger Dag Blanck i Helgstudion.

Presidentvalet i USA 2020

Bush v. Gore ses ofta som ett av de mest kontroversiella besluten som USA:s Högsta domstol har fattat.

”Kommer avgöras i domstolen”

Leif Pagrotsky, tidigare generalkonsul i New York, som också gästar Helgstudion får även han frågan om han tror att valet kommer avgöras vid valurnorna eller i domstolen.

– Det kommer avgöras i domstolen i ett antal fall och några av dem är starkare än andra. Men det är så mycket som talar för Biden att jag räknar med att han kommer vinna. Men Trump och det republikanska partiet har ju förberett genom att mata Högsta domstolen med trogna kompisar, säger Leif Pagrotsky och fortsätter:

– Trump kräver lojalitet och han räknar väl med att de tre domarna han har nominerat ska stödja hans position.

Det Leif Pagrotsky syftar på är att Donald Trump har tillsatt tre konservativa domare, vilket ibland beskrivs som presidentens största politiska seger.

”Inte lojala på något sätt”

Björn Ottosson, USA-expert vid FOI, vill nyansera bilden av Högsta domstolen:

– Hade sammansättningen av domstolen haft en annan balans hade det inte varit lika stor möjlighet för Trump att vinna, naturligtvis. Däremot skulle jag inte gå så långt att säga att de här domarna är lojala på något sätt. De är oberoende, men de är konservativa i sin attityd och mer bokstavstroende till författningen. Det kan spela roll. De tar kanske mindre hänsyn till stunden och det politiska läget.

Leif Pagrotsky hänvisar återigen Bush v. Gore. Den gången fick väljarna vänta tills Lucia innan resultatet var färdigt.

– De konservativa domarna råkade som av en händelse göra samma bedömning att Bush skulle bli president. Och de som hade utsetts av demokratiska presidenter röstade för att det skulle gå Al Gores väg och bli en omräkning i Florida. Min bild är att det är en väldigt starkt politiserad domstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet