Stefan Löfven: ”Jag känner starkt med alla dem som förlorat en anhörig” Foto: Claudio Bresciani, TT

Löfven: Fruktansvärt och förfärande

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) har i ett uttalande kommenterat Irans besked om att de av misstag skjutit ned det ukrainska Boeing-flygplanet.
”Detta uttalande ger förutsättningar för den grundliga och transparenta utredning som måste klargöra alla omständigheter kring kraschen”, skriver han.

Iran erkände på lördagsmorgonen, svensk tid, att de i onsdags sköt ned det ukrainska flygplan där 17 passagerare hemmahörande i Sverige befann sig ombord. Såväl landets president Hassan Rouhani som den högste ledaren ayatolla Ali Khamenei har framfört sina kondoleanser till de drabbade.

”Här i Sverige och över hela världen sörjer människor offren för flygkraschen utanför Teheran den 8 januari. Jag känner starkt med alla dem som förlorat en anhörig”, skriver statsminister Stefan Löfven i ett uttalande.

”Iran har tagit på sig ansvaret för att flygplanet sköts ned. Iran har angett att flygplanet skjutits ned av misstag. Detta uttalande ger förutsättningar för den grundliga och transparenta utredning som måste klargöra alla omständigheter kring kraschen”, skriver Löfven.

”Måste fördömas”

Den svenska regeringen kräver att Iran samarbetar utan inskränkningar i den fortsatta utredningen.

”Jag ser med mycket stort allvar på det besked som Iran nu lämnat. Att planet skjutits ned är fruktansvärt och förfärande. Att ett civilt flygplan skjutits ned – oavsett om det skett av misstag eller ej – är en handling som måste fördömas och som Iran måste ta fullt ansvar för också i relation till de drabbade”, säger statsministern, enligt uttalandet.

Grupp bildad

Sverige står i nära kontakt med de andra länder vars medborgare omkommit i kraschen och i går bildades på utrikesministernivå en grupp (International coordination and response group for victims of PS 752) tillsammans med dessa länder, säger statsminister Stefan Löfven i uttalandet.

”Jag kommer att se till att gruppen har skyndsam kontakt mot bakgrund av beskedet från Iran. Vi har också EU:s stöd för våra krav på en fullständig utredning och att Iran samarbetar i denna”.

Linde: Kräver samarbete

Utrikesminister Ann Linde (S) kommenterar beskedet på Twitter.

”Iran tar ansvar för den hemska flygkraschen som dödade 176, inklusive 17 boende i Sverige. Nedskjutningen av ett civilt plan, även om den var oavsiktlig, måste fördömas. Vi begär Irans fullständiga samarbete i utredningen. Vi står i tät kontakt med drabbade länder”, skriver hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet