Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stefan Löfven om Lula da Silva. Foto: LUIS ROBAYO/AFP

Löfven om Lula: Varm och passionerad

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens nytillträdde president Lula da Silva har lovat att försöka ena det politiskt splittrade landet.

– Jag tror att det blir väldigt tufft. Men han har de personliga egenskaper som krävs för att klara det, säger Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven (S).

När Stefan Löfven träffade Brasiliens president Lula da Silva för första gången var det som ordförande för IF Metall.

-  Det var 2007 och han var inbjuden av regeringen Reinfeldt. Lula spenderade nog en timme på förbundskontoret där han träffade gamla kompisar som stöttade honom när han var fackföreningsordförande.

Liknande bakgrund

Löfven och Lula delar på många sätt bakgrund: Löfven har arbetat som svetsare, Lula som svarvare. Båda har varit ordförande för metallarbetare.

– Jag har träffat honom vid tre, fyra tillfällen. Det är klart, vi har konstaterat att vi har samma bakgrund och är stolta över det. Lula är en en väldigt varm person. Han är väldigt ideologisk, men också pragmatisk.

Stormade kongressen

Den 1 januari tillträdde vänsterpolitikern Lula da Silva för tredje gången som president i Brasilien, mindre än fem år efter att han dömts i en korruptionsskandal. En dom som senare upphävdes.

En vecka efter att Lula installerats som president stormade tusentals anhängare till ex-presidenten Jair Bolsonaro kongressen, presidentpalatset och högsta domstolen.

Lovat ena landet

Lula da Silva står inför en stor utmaning när han nu ska försöka ena det polariserade landet. Dessutom kommer han att ha en kongress med Bolsonaros konservativa anhängare i majoritet emot sig.

– Jag tror att det blir väldigt tufft därför att det finns så starka högerextrema krafter kvar. Men Lula är också tydlig med att han vill söka sig mer mot mitten för att markera det nu är samling som gäller. Och att försöka hitta breda lösningar och inte spela på motsättningar som hans motståndare då vill göra.  

Se Utrikesbyrån: Vem kan Lula lita på? i SVT Play från 20.00 eller kl 22.00 på SVT2.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han har kallats ”landets mest populära president någonsin”. Men vem är egentligen Luiz Inacio Lula da Silva? Foto: TT/AP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet