Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en tidslinje över vad som hände efter att Lula lämnat ifrån sig makten.

Tidslinje: Lula da Silvas klammeri med rättvisan

Uppdaterad
Publicerad

När Lula da Silva lämnade makten 2010 var han en omtyckt president med rekordhöga förtroendesiffror. Men sen drogs han  in i en korruptionsskandal och dömdes till fängelse.

2017 dömdes Lula da Silva till nästan tio års fängelse anklagad för korruption. 2018, samma år som Jair Bolsonaro kom till makten, låstes han in.

Lula tillbringade 18 månader i fängelse men släpptes 2019 då en av domarna som dömde honom ansågs varit partisk. Och 2021 upphävdes domen då den ansågs vara politiskt motiverad och Lula tilläts återigen att kandidera som president. 

Se en tidslinje över vad som hände efter att Lula lämnat ifrån sig makten. Och missa inte Utrikesbyrån: Vem kan Lula lita på? i SVT Play från 20.00 eller kl 22.00 på SVT2..

Lula da Silva

Född som Luiz Inácio da Silva 1945 i den fattiga delstaten Pernambuco i nordöstra Brasilien.

Började kallas Lula (”bläckfisk”) när han blev fackföreningsprofil i São Paulos jättelika industriområden på 1970-talet. Några år senare lade han officiellt in smeknamnet i sitt namn, och kallas numera bara Lula i hemlandet.

Är utbildad svarvare och har aldrig studerat vid universitet. Förlorade ett finger i en arbetsolycka på 1960-talet. Hans vänsterpatos sägs stamma från upplevelsen att blödande bli avvisad från flera sjukhus innan han till slut fick vård.

Ställde som socialdemokratisk ledare upp i flera presidentval från 1989 och framåt innan han slutligen vann 2002.

Efter att ha styrt i två perioder drog Lula sig tillbaka med vacklande hälsa 2011.

Var inblandad i en omfattande politisk skandal som slutade med att han 2017 dömdes till fängelse anklagad för korruption. Domen hävdes senare sedan det konstaterats att domaren varit partisk.

I det mycket jämna valet den 30 oktober i fjol segrade Lula med 50,9 procent av rösterna, mot Jair Bolsonaros 49,1 procent.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet