General Kim Yong-Chol är tidigare chef för Nordkoreas centrala underrättelsetjänst och på väg till New York. Bilden är tagen på Pekings flygplats den 29 maj 2018. Foto: AP

Nordkoreansk general på väg till USA

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas tidigare chef för centrala underrättelsetjänsten, Kim Yong-Chol, är på väg till USA. Ett möte med utrikesminister Mike Pompeo står på agendan.

Trots att generalen Kim Yong-Chol tidigare legat högt uppe på USA:s och Sydkoreas lista med svartlistade personer, så uppges han alltså nu vara på väg till New York, enligt en tweet av Donald Trump.

Yong-Choi ska träffa Mike Pompeo ”senare denna vecka”, enligt ett uttalande från Vita huset.

Nordkorea-krisen

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap flyger han till USA efter en mellanlandning i Peking. I så fall blir det den högsta företrädaren för Nordkorea som besökt USA på 18 år.

Han väntas träffa amerikanska företrädare för att diskutera det eventuella toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Kim Yong-Chol är en mycket inflytelserik person som vice ordförande för Nordkoreas styrande parti WKP. Han är även ytterst ansvarig tjänsteman för landets relationer med Sydkorea och har dessutom varit chef för Nordkoreas centrala underrättelsetjänst.

Det kan jämföras med en amerikansk CIA-chef – en person med god insyn i Nordkoreas kärnvapenprogram.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un (till höger) och Kim Yong-Chol (till vänster), tidigare chef för Nordkoreas centrala underrättelsetjänst och nuvarande vice ordförande i Nordkoreas arbetarparti WPK. Bilden togs i samband med fredssamtalen i den demilitäriserade zonen mellan Nord- och Sydkorea den 26 maj 2018. Foto: Yonhap/AP

Det spekuleras nu i om den nordkoreanska generalens besök i USA är ett svar på att USA:s utrikesminister Mike Pompeo, som fram till nyligen var chef för CIA, besökte Nordkorea tidigare i maj.

Nordkorea har även, enligt uppgifter i media, skickat ledningens stabschef, Kim Chang-Son, till Singapore för att träffa en liten grupp amerikanska tjänstemän angående det föreslagna toppmötet där.

På tisdagen meddelade också Trumps pressekreterare Sarah Sanders att Japans premiärminister Shinzo Abe och Trump ska träffas den 7 juni i Vita huset.

Trump ställde in

Så sent som på torsdagen förra veckan ställde Donald Trump in sitt deltagande vid det planerade toppmötet den 12 juni i Singapore.

Efter en mycket snabb reaktion från Nordkoreas ledare där Kim Jong-Un sade sig vilja ha ett toppmöte med USA, så svarade Trump att han återigen är beredd att ha ett sådant möte.

Det sydkoreanska militärfartyget Cheonan efter bärgningen utanför ön Baengnyeong i Sydkorea den 24 april 2010. Bärgningen genomfördes en månad efter att fartyget sjunkit på grund av en explosion och 46 personer i besättningen omkom. Foto: AP/Yonhap, Jin Sung-Chul

Attack mot krigsfartyg

Den nordkoreanske generalen Kim Yong-Chol har tidigare anklagats för att vara hjärnan bakom artilleriattacken mot ögruppen Yeonpyeong i Sydkorea samt sänkningen av det sydkoreanska krigsfartyget Cheonan i mars 2010 då 46 personer i besättningen omkom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet