Arkivbild från flygplanskraschen i östra Ukraina. Foto: TT

Nya fynd kan hjälpa MH17 utredare

Uppdaterad
Publicerad
Delar av ett missilsystem som misstänks vara rysktillverkat, och kan ha använts för att skjuta ner Malaysia Airlines flight 17, har hittats i östra Ukraina vid platsen där planet kraschade.

Det var i juli förra året som 298 personer, de flesta från Nederländerna, miste livet i flygolyckan som inträffade i östra Ukraina. Nu har man funnit delar från ett missilsystem som misstänks vara rysktillverkat, rapporterar BBC. De upptäckta delarna tillhör möjligen ett BUK-missilsystem.

De nederländska åklagarna, som utreder olyckan, har sagt att missildelarna är av ”särskilt intresse” för brottsutredningen och kan hjälpa till att avgöra vem eller vilka som var inblandade i flygkraschen, uppger The Independent. 

Ryssland och Ukraina har samma system

Enligt nyhetsbyråerna TT och AFP så har Ukraina och många västländer anklagat rebeller för att ha skjutit ned planet och sagt att de kan ha använt en BUK-missil som Ryssland försett dem med. Men även den ukrainska militären använder samma system, och både Ryssland och rebellerna nekar till att ha någon delaktighet i kraschen.

Medlemmar av den internationella utredningsgruppen är i Haag för att diskutera ett utkast till haverirapport.

Utredarna vill i nuläget inte dra för stora växlar gällande de nya fynden utan påpekar att det än så länge inte går att säga säkert att de upptäckta delarna har något att göra med flygkraschen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MH17 nedskjutet

Mer i ämnet