Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Artilleriexperten Rein Pella om raketen som slog ner i Polen: ”Roboten har missat sitt mål och har sedan av någon anledning inte exploderat i luften” Foto: Anders G Warne och Evgeniy Maloletka/AP

Experten: Roboten ska explodera i luften – men fortsatte in i Polen

Uppdaterad
Publicerad

Roboten som slog ner i östra Polen på tisdagen ska troligtvis vara en rysktillverkad S-300-roboten som Ukraina har skjutit upp i försvar. Artilleriexperten Rein Pella säger att roboten ska explodera i luften om den missar sitt mål.

– Det här har säkert hänt i Ukraina tidigare, men då har de också landat i Ukraina.

Polens president Andrzej Duda säger att det är högst troligt att roboten som slog ner i östra Polen under tisdagen avfyrades av det ukrainska luftvärnet och att det inte var avsiktligt. Han säger också att det förmodligen var en rysktillverkad S-300-roboten.

Detta är teorin som även Rein Pella, lärare i försvarssystem och artilleriexpert på Försvarshögskolan, säger är högst trolig.

Kriget i Ukraina

– Roboten har missat sitt mål och har sedan av någon anledning inte exploderat i luften. Då har de sedan flugit till bränslet tagit slut och i det här fallet exploderat i Polen, säger han.

I vanliga fall ska nämligen roboten av denna typ explodera i luften just för att inte träffa marken, förklarar Rein Pella. Varför de inte gjort det i det här fallet kan han inte säga någonting om. S-300-roboten som utvecklades under Sovjettiden är en långräckviddig luftvärnsrobot och man ska kunna skicka en signal så att den exploderar i luften från styrenheten.

Har säkert hänt i Ukraina tidigare – kan hända igen

Trots att S-300-roboten är en långräckviddig robot kan den inte ha skjutits hela vägen till Polen från Ryssland.

– Roboten kan färdas ungefär 175-330 kilometer, närmsta vägen när jag har kollat från Ryssland till Polen är runt 600 kilometer. Den har ytterst sannolikt skjutits från Ukraina.

Hur ofta ett sådant här misstag sker säger Rein Pella är svårt att svara på.

– Naturligtvis är det så att ju äldre systemen blir desto osäkrare är de. S-300 är ett gammalt system. Det här har säkert hänt i Ukraina tidigare, men då har de också landat i Ukraina och då har inte informationen nått omvärlden.

Rein Pella säger också att det inte är helt osannolikt att detta kommer hända igen.

– Att robotarna missar sina mål ser vi varje dag. Om de då inte exploderar i luften flyger de till bränslet tar slut, och då kan de hamna utanför landets gränser.

Både Ryssland och Ukraina har båda hävdat att roboten inte avfyrades av dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet