Programledare Dimitrij Kiseljov hävdade att förgiftningen av Sergej Skripal ger Storbritannien stora möjligheter som en internationell bojkott av fotbolls-VM i Moskva. Foto: Arkivbild R24

Ryskt tv-ankare: Skripal ”användbar” för britterna för VM-bojkott

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske regimtrogne programledaren Dmitrij Kiseljov hävdar att Storbritannien kan ligga bakom försöken att giftmörda den före detta dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter. I ett nationellt tv-program antyder Kiseljov att motivet är en internationell bojkott mot fotbolls-VM i Moskva.

Dmitrij Kiseljov är känd som en Putin-trogen och frispråkig programledare i Vesti Nedeli (Veckans nyheter), ett av de rikstäckande statliga ryska tv-programmen. Hans kommentarer framfördes under söndagen, före måndagens uttalande av den brittiska premiärminister Theresa May. Hon påstod att det är ”högst troligt” att Ryssland är inblandat i försök att förgifta den spiondömde Skripal och hans dotter.

Bojkott av fotbolls-VM

Kiseljovs program i kanalen Russia 24, når miljoner tittare i hela Ryssland. Enligt honom ”stimulerar attacken britternas russofobi”, den fientliga inställningen till Ryssland, och ”skapar många möjligheter, som en internationell bojkott av fotbolls-VM i Moskva”.

Hans resonemang går ut på att förgiftningen ger Storbritannien fördelar. ”Som källa var Skripal inte längre intressant men som giftoffer är han mycket användbar. Varför inte förgifta honom? Det är ingen svår sak. Och med dottern för att göra det mer hjärtskärande för publiken”, sa Kiseljov i söndagens program, enligt Reuters.

I ett inslag i söndagens program spekulerades det om att nervgiftet kan ha tillverkats vid det brittiska speciallaboratoriet Porton Down, i närheten av Salisbury där förgiftningen ägde rum.

UD-kommentar

Ryska UD:s talesperson Maria Zacharova kallade Theresa Mays anklagelser ”en cirkusshow i parlamentet”, och ”en politisk informationskampanj”.

Hälsorisker för fler

Förgiftningen skedde troligtvis i krogmiljö i Salisbury. Därmed utsattes fler ur civilbefolkningen för hälsorisker, enligt utredarna. Tillståndet för Skripal och hans dotter beskrivs som allvarligt men stabilt.

Ambassadör uppkallad

Rysslands ambassadör i Storbritannien har kallats upp till ett möte med den brittiska regeringen. Om inte ambassadören lyckas ge en rimlig förklaring till giftets ursprung och hur det kom att användas i Salisbury, väntas premiärminister May vidta åtgärder mot Ryssland.

Putin: Gå till botten med det själva

Svaret från Moskva har tidigare varit att man anser frågan vara en brittisk angelägenhet.

– Gå till botten med saken där, sedan kan vi diskutera det, säger Rysslands president Vladimir Putin i en kort kommentar till BBC:s Moskvakorrespondent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet