Sergej Lavrov och Boris Johnson. Foto: TT

Ryssland anklagar OPCW för att ha manipulerat slutsatser av fynd i Salisbury

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare spionen Sergej Skripal och hans dotter utsattes för en nervgiftsattack i brittiska staden Salisbury i mars. Storbritannien anklagade då Ryssland för att ligga bakom attacken, något som landet förnekar. Nu menar Ryssland att OPCW har manipulerat slutsatserna kring vilket nervgift som användes.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, har varit med och undersökt nervgiftsattacken för att se vad för sorts substans som ska ha använts.

Prover visade att det var en form av nervgift. OPCW namnger inte exakt vilket gift som använts men konstaterar att det var ”mycket rent”. Storbritannien hävdar att det rör sig om nervgiftet novitjok, ett gift utvecklat i dåvarande Sovjetunionen. Den brittiska militärens försvarslaboratorium har dock inte kunnat fastställa exakt var det aktuella giftet framställts.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Under lördagen anklagade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov OPCW, som är knutet till FN, för att ha manipulerat slutsatsen av sina fynd, skriver The Guardian.

Hävdar schweizisk medverkan

Lavrov menar att OPCW ska ha skickat Skripals biomedicinska prover till schweiziska experter som funnit spår av nervgiftet BZ, som används av länder i väst.

Enligt Lavrov var detta konfidentiell information. Vidare hävdar Lavrov att ”Ryssland och USSR aldrig utvecklat den typen av substans” och han undrar ”varför informationen om fynden som hittades av specialisterna i laboratoriet i Spiez, Schweiz, inte togs med i den slutgiltiga rapporten”.

Laboratoriet i Spiez är en schweizisk institution som jobbar med populationens skydd mot hot från kärnvapen, biologiska vapen och kemvapen.

Britterna försvarar Rysslands roll

Boris Johnson, Storbritanniens utrikesminister, står fast vid anklagelsen mot Ryssland om deras inblandning i nervgiftsattacken.

Han hävdar att forskare från den brittiska underrättelsetjänstens forskningsfacilitet Porton Down, sagt till honom att Ryssland är ansvariga för attacken, skriver The Guardian.

Fotnot: I en tidigare version av texten beskrevs det som om Ryssland anklagar OPCW för att ha manipulerat sina fynd. I själva verket rör de ryska anklagelserna OPCW:s slutsatser av fynd. Texten är ändrad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet