Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan rättegångar spela för roll under brinnande krig? – Före detta chefåklagaren i Internationella brottmålsdomstolen jämför med krigsspelet ”Fortnite” Foto: SVT

Toppjuristen: ”Ryssland rubbade världsordningen”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har rubbat världsordningen genom att invadera Ukraina. Det konstaterar Luis Moreno-Ocampo som tidigare har arbetat som chefsåklagare vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag, ICC.

Domstolen kan ställa Putin till svars – men framförallt förhindra att krig överhuvudtaget startar, enligt Moreno-Ocampo.

Folkrättsexperter är överens om att Rysslands invasion av Ukraina strider mot folkrätten. Internationella brottmålsdomstolen i Haag, ICC:s, uppgift är nu att säkerställa att respekten för lagen mot aggressionsbrott efterlevs, menar Luis Moreno-Ocampo.

– För Ryssland rubbade världsordningen genom att invadera den självständiga staten Ukraina.

De som hittills har ställts inför rätta i Ukraina är vanliga soldater, inte generaler, inte Rysslands president. Vad kan ICC göra i fall som dessa?

– Den enda domstol som kan utreda president Putin är ICC.

Brott mot mänskligheten

ICC kan utreda om Putin gjort sig skyldig för brott mot mänskligheten, säger Luis Moreno-Ocampo.

– Putin fattade inga beslut om bombning eller artilleribeskjutning av sjukhus men den militära strategin som Putin tillämpade ledde till att över tolv miljoner människor tvingades fly. Det var ett brott mot mänskligheten och detta kan utredas av ICC:s åklagare.

För att ICC ska kunna utreda just brott mot mänskligheten krävs det endast att Ukraina ger domstolen rätt att inleda en rättegång.

För att ICC däremot ska kunna utreda om Putin gjort sig skyldig till aggressionsbrott krävs det att både Ukraina och Ryssland accepterar att domstolen inleder en rättegång.

”Rättssystemet kan garantera fred”

Men rättegångar är inte det viktigaste, själva rättssystemet som sådant kan göra att mänskligheten får leva i fred, säger Luis Moreno-Ocampo och jämför med krigsspelet ”Fortnite”. Hör honom förklara i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet