Vid 23-tiden kommer de första vallokalsundersökningarna. Foto: TT

Så här bevakar SVT Nyheter valet i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

I dag håller Storbritannien nyval. SVT Nyheter följer rösträkningen hela natten och bidrar med valprognoser, analyser och expertkommentarer tills det finns ett färdigt resultat.

Här är de viktigaste hållpunkterna.

I våras röstade brittiska parlamentet ja till nyval på initiativ av premiärminister Theresa May, vars motivering var att hon ville få politisk stabilitet inför EU-utträdet. De konservativa, som redan sitter i styrande position, väntas bli vinnare när britterna går till valurnorna, enligt de flesta oponionsundersökningar.

LÄS MER: Vallokalerna har öppnat i Storbritannien

Val i Storbritannien 2017

Fokus på unga väljare

Valurnorna stänger klockan 23, svensk tid, och kort därefter kommer de första vallokalsundersökningarna. Liknande undersökningar vid de två förra valen har visat sig komma mycket nära det slutliga resultatet, rapporterar BBC.

De flesta av rösterna kommer att vara räknade vid 07-tiden på fredagen, men redan vid 05-tiden kan vi vänta oss ett preliminärt resultat. Det slutliga resultatet väntas någon gång på fredag eftermiddag.

– Det intressanta är att se hur de unga väljarna kommer att reagera, eftersom det var de som inte röstade i brexit-omröstningen. Det avgjorde ju folkomröstningen. Så jag tror man ska ha ögonen på dem, säger SVT:s utrikesredaktör Ingrid Thörnqvist.

Livesänder på webben

SVT Nyheter bevakar valet på plats med Europakorrespondent Ulrika Bergsten i London, reporter Henrik Silver i Edinburgh och reporter Jonas Ohlin i London.

Vi direktrapporterar från sen eftermiddag och sänder live på webben från och med klockan 22.15 fram till midnatt. Med oss i studion finns Mats Karlsson, direktör på Utrikespolitiska institutet, Andreas Hatzigeorgiou på Stockholms handelskammare och SVT:s utrikeskommentator Eva Elmsäter.

Följ oss på svtnyheter.se under hela kvällen och natten för analyser, expertkommentarer, valprognoser och resultat.

LÄS MER: Konservativa partiet tros bli vinnare

TV: Så fungerar valsystemet i Storbritannien

Viktiga hållpunkter

23.00 Vallokalerna stänger, kort därefter kommer redovisas de första vallokalsundersökningarna.

05-tiden Ett preliminärt resultat väntas

07-tiden De flesta rösterna väntas vara räknade

Fredag eftermiddag Det slutliga valresultatet väntas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Storbritannien 2017

Mer i ämnet