Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi har inte setts till sedan han gick in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober. Foto: Jacquelyn Martin/AP

Saudiske journalisten Jamal Khashoggi försvunnen i Istanbul

Uppdaterad
Publicerad

Den regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi, som sedan ett år valt att bo och verka i USA, har försvunnit i Turkiet. Tisdagen den 2 oktober 2018 besökte han det saudiska konsulatet i Istanbul för att hämta ut dokument, sedan dess har han inte synts till.

2 oktober 2018: Jamal Khashoggi kliver in på Saudiarabiens konsulat i Turkiet för andra gången på en vecka. Fredagen innan var han på konsulatet för att få dokument som bevisar att han är skild från sin ex-fru i Saudiarabien, för att kunna gifta sig med sin turkiska flickvän. Då får han höra att han ska komma tillbaka följande tisdag.

Övervakningsbilder visar att han kliver in på konsulatet på tisdagen. Hans flickvän väntar utanför, men Khashoggi hör aldrig av sig igen.

Saudisk journalist död

3 oktober 2018: Nyheten om att journalisten saknas sprids i världen. Det amerikanska utrikesdepartementet säger i ett uttalande att de undersöker vad som har hänt med honom.

Saudiarabien säger att Khashoggi lämnar konsulatet så fort han är färdig med sitt ärende.

Turkiet hävdar att Khashoggi inte har lämnat konsulatet.

4 oktober 2018: Turkiets utrikesdepartement kallar upp den saudiske ambassadören för samtal. Ambassadören säger att han inte har någon information om journalisten men att saken ska lösas omedelbart.

5 oktober 2018: Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman uppger i en intervju med Bloomberg att han är beredd att låta Turkiet själva få söka efter Khashoggi i konsulatet.

Han säger att Khashoggi inte är kvar där.

6 oktober 2018: Turkiska polisen kommer enligt källor till nyhetsbyråerna AFP och Reuters fram till att Khashoggi sannolikt mördades inne på konsulatet.

Saudiarabiens generalkonsul säger att Khashoggi inte är på konsulatet eller i Saudiarabien och att man letar efter honom.

7 oktober 2018: Erdogans rådgivare Yasin Aktay säger att han tror Khashoggi mördades på konsulatet och att ett team på 15 män var involverade i mordet.

9 oktober 2018: Turkiet meddelar att man kommer att söka igenom Saudiarabiens konsulat, men ger inget datum för när det kan ske.

The Washington Post säger att USA:s säkerhetstjänst hade fått information om att Saudiarabien planerade att kidnappa journalisten.

10 oktober 2018: USA:s president Donald Trump kräver Saudiarabien på svar om vad som har hänt och bjuder in Khashoggis fästmö till Vita huset.

12 oktober 2018: Turkiska regeringskällor hävdar att man har tillgång till ljudfiler och filmer som bevisar att Kashoggi blev mördad inne på det saudiska konsulatet av ett influget ”dödsteam”. Materialet har dock inte offentliggjorts eftersom det skulle vara ett bevis på att Turkiet spionerar på utländska beskickningar i landet.

Flera av männen i det så kallade dödsteamet identifieras som personer med nära kopplingar till det saudiska kungahuset av amerikanska medier.

14 oktober 2018: Donald Trump uttalar sig om försvinnandet och utlovar en ”sträng bestraffning” av den som ligger bakom försvinnandet.

15 oktober 2018: Turkisk polis genomför en inspektion på konsulatet tillsammans med saudiska myndigheter. Samtidigt säger källor till CNN att Saudiarabien planerar att erkänna att Jamal Khashoggi dött under ett förhör som gått fel. EU ansluter sig till USA:s linje och sätter press på Saudiarabien. USA:s utrikesminister Mike Pompeo skickas till Saudiarabien.

16 oktober 2018: USA:s utrikesminister Mike Pompeo anländer till Saudiarabien för ett möte med kung Salman.

17 oktober 2018: Donald Trump säger att han ogillar att synen på Saudiarabien är att man är ”skyldig till motsatsen bevisats”.

Ett saudiarabiskt team som jobbar med utredningen anländer till generalkonsulens bostad i Istanbul. Turkisk polis genomsöker generalkonsulens hem.

Trump säger att han inte vill vända Saudiarabien ryggen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet