Storbritanniens premiärminister May: Högst troligt att Ryssland är inblandat i förgiftningen

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Theresa May talade i parlamentet under måndagskvällen, angående förgiftningen av den tidigare ryska spionen Sergej Skripal.

– Regeringen anser att det är högst troligt att Ryssland är inblandade, säger hon.

Även USA anser att Ryssland troligen ligger bakom giftattacken.

Den före detta ryske agenten Sergej Skripal, 66, och hans dotter Julia Skripal, 33, hittades medvetslösa i brittiska Salisbury efter att ha utsatts för ett nervgift, troligtvis på en krog, den 4 mars. Deras tillstånd beskrivs fortfarande som kritiskt men stabilt.

Premiärminister Theresa May har tidigare under måndagen suttit i möte med landets säkerhetsråd för att diskutera fallet. På kvällen talade hon inför det brittiska parlamentet för att uppdatera ledamöterna om utredningen.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

– Regeringen anser att det är högst troligt att Ryssland är inblandade, säger hon.

– Det är nu klart att Skripal och hans dotter förgiftades av ett nervgift av militär grad som tidigare har producerats av Ryssland.

Hon berättade också att giftet har identifierats som novitjok, ett mycket dödlig nervgift utvecklat i Sovjetunionen mot slutet av Kalla kriget.

Tillerson: ”Måste ställas till svars”

Även USA anser att Ryssland troligen ligger bakom försöket att förgifta den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal.

Den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson säger att de ansvariga, både de som utförde försöket och de som beordrade det, måste ställas till svars.

Ambassadören uppkallad

Theresa May betonar att det inte är säkert att den ryska staten är direkt inblandad i förgiftningen, men att det andra alternativet är att Ryssland har låtit nervgiften falla i andra, orätta händer.

Samtidigt pekar May på Rysslands agerande historiskt, som enligt henne följer ett mönster av aggressivt beteende. Hon tar bland annat upp konflikten kring Krimhalvön.

Den ryska ambassadören har kallats upp till premiärministerns kontor för att redovisa Moskvas förklaring till hur nervgiftet hamnade i Salisbury.

”Olovligt maktbruk”

Om det skulle visa sig att regeringen i Moskva skulle ligga bakom förgiftningen kommer man anse handlingen som ett ”olovligt maktburk” inom brittiskt territorium och därmed en fientlig handling. Det anses oerhört allvarligt att en mängd oskyldiga civila utsatts för fara genom bruket av nervgift på offentliga etablissemang.

Premiärminister May säger att man inte längre kan tala om fortsatta relationer som vanligt med Ryssland, men det är oklart vad det konkret innebär.

Under talet hyllade May också polis och räddningstjänst för sitt hanterande av ärendet, samt civilbeolkningen i Salisbury som samarbetat med utredarna.

Även en polis skadades av nervgiftet när han försökte hjälpa Skripal och hans dotter. Hans tillstånd beskrivs som allvarligt, men han ska vara talbar och han har fått återförenas med sin familj.

Moskva: Har inget med oss att göra

Efter Mays uttalande svarar ryska UD med att kalla hela talet för ”en cirkus”, och kallar Mays utspel för en politisk informationskampanj, enligt nyhetsbyrån Reuters som hänvisar till statliga ryska nyhetsbyråer

Från Moskva meddelades tidigare att man i nuläget anser frågan vara en brittisk angelägenhet.

– Gå till botten med saken där, sedan kan vi diskutera det, säger Rysslands president Vladimir Putin i en kort kommentar till BBC:s Moskvakorrespondent.

Fakta: Sergej Skripal

Överste Sergej Skripal, 66 år, är en före detta rysk militär underrättelseofficer som 2006 dömdes till ryskt fängelse i 13 år.

Han dömdes för att ha röjt identiteterna på ett antal ryska spioner som arbetade i Europa till Storbritanniens underrättelsetjänst, MI6.

I juli 2010 var han en av fyra fångar som släpptes av Moskva i utbyte mot 10 ryska spioner som gripits av FBI.

Skripal flyttade till Salisbury, där han i åtta år har hållit en låg profil.

Källa: BBC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet