Foto: Mark Duffy, TT/SVT

SVT:s Anna-Maja Persson: ”Kanske ett ja i kvällens omröstning i parlamentet”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll ska det brittiska parlamentet rösta om brexit för andra gången på mindre än en vecka. Senast de röstade blev det nej till alla åtta förslagen som talmannen lagt fram. Men den här gången tror många experter att ett förslag faktiskt kan få tillräckligt många röster för att gå igenom.

Talman John Bercow har valt ut fyra brexitförslag inför kvällens vägledande omröstningar. Det handlar om Ken Clarkes förslag om en tullunion, förslaget från Nick Boles om ett ”Norge plus”-avtal, ett förslag från Peter Kyle (Labour) om en bekräftande folkomröstning – som i princip är samma som lades av partikamraten Margaret Beckett i förra veckan – samt Joanna Cherrys förslag om att dra tillbaka ansökan om utträde, om det inför den 12 april finns risk för ett utträde utan avtal.

SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson, som har följt brexit-processen på nära håll, reder ut vad vi kan vänta oss av måndagens omröstningar.

Brexit

Vilka förslag kommer det brittiska parlamentet att rösta om ikväll?

– De mest intressanta förslagen som ligger på bordet just nu är förslaget om att stanna kvar i EU:s tullunion och förslaget om en ny folkomröstning. Båda dessa förslag fick nästan majoritet i förra veckans omröstning.

Vilket förslag tror du att det är mest troligt att parlamentet röstar igenom?

– I brittiska medier tror analytiker och experter särskilt mycket på att förslaget om att Storbritannien ska stanna kvar i tullunionen kan få majoritet ikväll. Uppemot trettio av premiärminister Theresa Mays ministrar säger sig redan nu vara beredda att rösta igenom det förslaget. Men regeringen är väldigt splittrad i frågan. Inte minst de hårdföra brexitörerna i Torypartiet vill till varje pris undvika att Storbritannien blir kvar i tullunionen.

Vad händer om parlamentet röstar för att Storbritannien ska stanna kvar i EU:s tullunion?

– Omröstningen i parlamentet är inte bindande men ett beslut i parlamentet om att stanna kvar i EU:s tullunion skulle sätta hård press på Theresa May som då skulle tvingas fatta ett beslut inom bara ett par dagar om hon ska göra detta – och i så fall gå tvärs emot de hårdföra brexitanhängarna.

Hur förväntas EU reagera på om britterna väljer att stanna kvar i tullunionen?

– EU har signalerat att de skulle vara positivt inställda till ett sådant beslut och skulle förmodligen kunna tänka sig att ge britterna mer tid till planera utträdet ur EU. Men Theresa May måste då presentera en plan redan på det extrainsatta toppmötet den tionde april.

Vad kommer mer att hända under den kommande veckan?

– Premiärminister Theresa May kan komma att lägga fram sitt avtal med EU för omröstning i parlamentet ännu en gång på onsdag eller torsdag. Det har också kommit allt fler signaler på att ett eventuellt nyval kan bli verklighet och i så fall utlysas inom snar framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet