SVT:s tidigare Asienkorrespondent: Man hör fortfarande rop inifrån rasmassor

Publicerad

Räddningsarbetet i Indonesien försvåras av bristen på grävmaskiner.
– Man hör fortfarande rop inifrån rasmassor, säger tidigare Asienkorrespondenten Niklas Sjögren i SVT:s Morgonstudion.

Ett omfattande strömavbrott har även det försvårat arbetet på de drabbade platserna. Det gör det omöjligt att kommunicera på en del ställen.

– Det har varit jättesvårt att nå anhöriga. All telefoni är utslagen. Det är väldigt frustrerande för alla som försöker få fram information.

Många platser går inte att nå

Nu kan det dröja innan man får en tydligare bild av vad som hänt, och i vilken utsträckning.

– Det handlar om att vägar är avskurna, broar är borta och att man inte via telefon kan förmedla hur illa det är. Många av de värst drabbade områdena har man inte ens nått fram till ännu.

Risk för sjukdomar

Så snart som möjligt hålls en massbegravning – detta för att förhindra att det sprids sjukdomar. Detta är ett tecken på hur desperat situationen är, menar Niklas Sjögren.

– Man kan ju bara tänka sig den som letar efter en anhörig som man hoppas fortfarande är vid liv, och som då kanske aldrig kommer att få ett svar på vad som egentligen hänt med mamma, fru eller barn. Det är en fruktansvärd situation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tsunamin i Indonesien

Mer i ämnet