Soldater ur syriska armén på en stridsvagn i staden Al-Mohammadiyeh i östra Ghoutha 9 mars. Foto: AFP/TT

Syrisk militär omringar städer i Ghouta

Uppdaterad
Publicerad

Syrisk militär har intensifierat sina attacker mot östra Ghouta och omringat de stora städerna Douma och Harasta. Men rebellgrupper förnekar att militären lyckats splittra enklaven.

Armén har också intagit Misraba som tillsammans med en närliggande by utgjort den sista länken mellan den norra och den södra delen av den rebellhållna enklaven utanför huvudstaden Damaskus, uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, SOHR.

Regimstyrkorna har nu delat östra Ghouta i tre delar – Douma och dess omgivningar, Harasta i väst och resten av städerna i söder. De är i princip avskurna från varandra, uppger SOHR som bevakar kriget från Storbritannien.

Syrienkriget

Rebellgrupperna Jaish al-Islam och Failaq al-Rahman uppger sig att utfört motattacker och förnekar att Harasta och Douma är avskurna. De uppger också att de avvärjt attacken på Misraba.

FN: Hundratusentals sitter fast

FN uppskattar att runt 400 000 människor sitter fast i enklaven utan möjlighet att ta sig ut och med högst begränsad tillgång till mat och medicin.

SOHR rapporterade på lördagen att 1 002 civila, varav 215 barn, har dödats och tusentals skadats under de intensifierade bombningarna som regimen och deras ryska allierade inledde mot östra Ghouta den 18 februari.

Omvärlden har kritiserat avsiktliga angrepp mot sjukhus och att mycket begränsat med förnödenheter har kunnat föras in.

Syriens president Bashar al-Assad och Ryssland, hans främsta allierade, hävdar att offensiven mot Ghouta är nödvändig för att få stopp på rebellgruppernas beskjutning av Damaskus och bryta islamistiska rebellgruppers kontroll över civilbefolkningen, skriver Reuters.

Om al-Assad lyckas ta kontroll över enklaven skulle det vara hans största seger över rebellerna sedan de drevs ut från Aleppo i december 2016.

Räddningspersonal bombades

På fredagen lyckades en konvoj med nödhjälp trots bombningarna att ta sig in. Men FN uppger att det mesta av den medicinska utrustningen omhändertagits av syriska regeringstjänstemän och att maten som levererades inte räckte till. Räddningspersonal från Vita hjälmarna bombades vilket ledde till att fyra dog och viktig utrustning förlorades.

Fakta: Konflikten i östra Ghouta

Östra Ghouta sträcker sig från Damaskus östra förorter och ut på landsbygden. Området kontrolleras av rebeller och har stått under regimens belägring sedan 2013.

Våldet har eskalerat i östra Ghouta den senaste tiden. Detta trots att FN:s säkerhetsråd enats om en 30 dagars vapenvila. Men striderna har inte upphört. Den syriska regimen och dess allierade ryska styrkor har i stället infört pauser i striderna, medan regimen inlett en markoffensiv.

Terrorstämplade rörelser omfattas inte av vapenvilan.

Omkring 1 000 civila har dödats och över 4 800 människor har skadats i offensiven mot östra Ghouta sedan den 18 februari, enligt Läkare utan gränser. Syriska människorättsobservatoriet rapporterar att 215 barn finns bland de döda. Samtidigt har rebeller skjutit granater mot huvudstaden Damaskus som krävt ett stort antal liv och många skadade.

Källor: AFP, Reuters, Läkare utan gränser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet